Cirkel lijkt rond: Afellay keert terug bij PSV

Ibrahim Afellay keert terug naar de club waar het allemaal begon. De 33-jarige middenvelder tekende vandaag een contract voor een seizoen bij PSV. De voormalig international (53 caps) hield al enige tijd zijn conditie op peil bij de jeugd van PSV.

“Ibi heeft een hele zware tijd achter de rug, maar is inmiddels fysiek weer in orde”, laat technisch manager John de Jong weten op de website van PSV. “Hij heeft onder begeleiding van één van onze fysio’s maandenlang keihard gewerkt om fit te worden. Bij PSV onder-19 heeft hij vervolgens de groepstraining opgepakt en ook dat ging prima.”

De Jong vervolgt: “Hij is nu toe aan de volgende stap en dat is trainen en spelen met een A-selectie. Ibi is een van ons en nog steeds een voetballer met veel kwaliteiten. Het is dus logisch dat wij hem deze kans bieden. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken en daarom hebben we ook een optie in het contract opgenomen.”

Ook Afellay is blij terug te keren bij de club waar hij zijn eerste stappen in het profvoetbal zette: “Na jaren met veel tegenslag is het hartstikke mooi om juist bij PSV deze kans te krijgen”, aldus Afellay op PSV.nl. “Ik heb hier vijftien jaar van mijn leven doorgebracht en de mentaliteit die hier heerst past bij mij. In de voorbije maanden heb ik dat weer ervaren. Het voelt goed om hier weer aan de slag te gaan.”

Ibrahim Afellay verruilde in januari 2011 PSV voor FC Barcelona. Bij de Spaanse topclub stond hij in totaal vier seizoenen onder contract. Aanvankelijk leek Afellay een schot in de roos. Na zijn komst kwam hij in de tweede seizoenshelft van 2010/2011 direct tot 29 officiële duels in La Liga, Copa del Rey en Champions League. Daarna ging het door blessures snel bergafwaarts. Afellay werd door FC Barcelona vervolgens verhuurd aan Schalke 04 (2012/2013) en Olympiakos (2014/2015) maar ook hier speelden blessures hem veelvuldig op.

Stoke City bracht uiteindelijk in de zomer van 2015 uitkomst. Ook in het Noord-Westen van Engeland werd het door blessures niet waar door Stoke en Afellay vooraf op werd gerekend. Ook hier speelden blessures hem veelvuldig parten. Sinds de zomer van 2016 speelde hij slechts 18 wedstrijden.  In januari 2019 werd zijn contract ontbonden.

Afellay hoopt nu op een blessurevrij einde van zijn loopbaan bij de club waar het allemaal begon: PSV. De cirkel lijkt rond. Vandaag sloot Afellay al aan bij de eerste training van het seizoen 2019-2020. Hier verwelkomde Mark van Bommel ook Sam Lammers die terugkeert na een succesvolle verhuurperiode aan SC Heerenveen. Opvallend genoeg was Angelino niet van de partij. Er zijn hardnekkige geruchten dat Manchester City gebruik maakt van een terugkoopclausule.