Vitesse blijft ambitieus ondanks bezuinigingen

Vitesse wil in de toekomst zelfstandig de broek ophouden en minder afhankelijk zijn van haar Russische eigenaren. De afgelopen jaren werden veelvuldig tekorten door Rusland aangevuld. Nu wil Vitesse zelf ook gaan snijden in haar organisatie. Het heeft consequenties op de werkvloer, bij de jeugdopleiding en bij grootverdiener Büttner wiens contract niet wordt verlengd.

Algemeen directeur Pascal van Wijk: Van Wijk: “Vitesse heeft simpelweg te maken met te hoge kosten in relatie tot de opbrengsten. We willen stapsgewijs de club beter in balans brengen. Het boekjaar van seizoen 2017|2018 was een positieve uitzondering, met hoge opbrengsten dankzij deelname aan de groepsfase van de UEFA Europa League en verschillende bijzonder lucratieve transfers. Dat zorgde eenmalig voor gezonde financiële cijfers, maar we willen structureel beter in balans komen. Dat betekent ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Een deel van die keuzes zit in het niet verlengen van een aantal aflopende contracten van medewerkers. Absoluut een lastige en vervelende beslissing, maar wel noodzakelijk om de continuïteit van onze mooie club te waarborgen. Daarnaast wordt er hard gewerkt om ook onze inkomstenpositie te verbeteren. Er is dus geen reden tot zorg, maar wij hebben wel de gezonde ambitie om structureel financieel beter in balans te komen. Een en ander gebeurt ook in nauw overleg met de Raad van Commissarissen en dus ook onze grootaandeelhouder, Valeriy Oyf. Zij onderschrijven en steunen deze plannen volledig.”

Ondanks de ingrepen blijft ambitie onverminderd groot. Algemeen directeur Pascal van Wijk op de website van Vitesse: “De sportieve ambitie blijft komend jaar hetzelfde. De ambitie is en blijft om Europees voetbal te behalen. Dat kan op drie manieren: directe plaatsing via de ranglijst, door het winnen van de play-offs of door het winnen van de beker.” Het afgelopen seizoen greep Vitesse naast Europees voetbal. In de play-offs speelde het knap in en tegen Utrecht gelijk. In de eigen Gelredome ging Vitesse echter met 2-0 ten onder tegen FC Utrecht.

De ingrepen hebben ook impact op de samenstelling van de eerste selectie. Technisch directeur Mo Allach: “Zoals elk jaar hebben we ook te maken met inkomende en uitgaande transfers. De gehuurde spelers keren in eerste instantie altijd terug naar hun club. Zoals al langer bekend is, is Arnold Kruiswijk gestopt en ligt de toekomst van Maikel van der Werff en Alexander Büttner elders. Het is een trend dat de transfermarkt relatief laat pas echt op gang komt. Uiteraard hebben wij de schaduwlijsten klaar liggen en zijn we achter de schermen al volop bezig om de selectie weer op volle sterkte te brengen. Het is lastig om in te gaan op namen en op alle geruchten die op social media de revue passeren en die vast nog gaan ontstaan. Onze wens is om de selectie zo snel mogelijk op het gewenste peil te hebben. Tegelijkertijd is het inherent aan de voetbalwereld dat ook in de latere fases van de transferwindow het nodige gebeurt. Het belangrijkste is dat we, zoals elk jaar, een selectie gaan neerzetten die past bij onze ambitie.”