Wordt Polen het beloofde land voor Nederlandse voetballers?

Het Poolse voetbal lijkt een steeds grotere aantrekkingskracht te krijgen voor Nederlandse voetballers. Ook voormalig jeugdinternational Pelle van Amelsfoort speelt komend seizoen op het hoogste niveau in Polen. De aanvallende middenvelder maakt transfervrij de overstap van SC Heerenveen naar Cracovia Krakow.

Warschau, Krakau, Poznan of Wroclaw. Het zullen niet de eerste steden zijn die talentvolle voetballers in hun hoofd hebben wanneer ze dromen over een buitenlands avontuur. Toch trekken steeds meer Nederlandse spelers uit de subtop en middenmoot van de Eredivisie naar het hoogste niveau in Polen, de Ekstraklasa.

De 23-jarige Van Amelsfoort loopt deze zomer uit zijn contract bij SC Heerenveen. Volgend seizoen zijn niet Feyenoord, Ajax of PSV de tegenstander maar Legia Warschau, Slask Wroclaw en Lechia Gdansk.  Van Amelsfoort volgt Marko Vejinovic op, die het afgelopen seizoen door Cracovia werd gehuurd van AZ. Beide clubs werden het niet eens waarop het vizier werd gericht op de transfervrij Van Amelsfoort. Die werd direct voor drie seizoenen vastgelegd. Met de nummer van het voorbije Poolse seizoen gaat Van Amelsfoort de Europa League in.

Cracovia Krakow is maar wat trots op de komst van Van Amelsfoort, zo blijkt ook uit de Twitter pagina:

 

Eerder deze zomer kondigde Mickey van der Hart al zijn vertrek bij PEC Zwolle aan. De 25-jarige doelman tekende eerder al een contract voor drie seizoenen bij Lech Poznan. Die club beschikt met Stadion Miejski over een capaciteit van 43.269. Dat is nog eens iets anders dan het MAC³PARK stadion dat 14.000 toeschouwers kan herbergen. De ambities in Poznan zijn groot na de teleurstellende achtste plaats in het afgelopen seizoen.

Op dit moment zijn Van Amelsfoort en Van der Hart de enige twee Nederlandse spelers in de Poolse competitie. Het record staat nog altijd op 7 Nederlanders. Dat record werd gevestigd in het seizoen 2011-2012 toen onder andere Kew Jaliens, Michael Lamey (beide Wisla Krakow) en Fred Benson (Lechia Gdansk) hun geld in Polen verdienden.

In het voorbije seizoen (2018-2019) ging verrassend Piast Gliwice aan de haal met de titel, het eerste kampioenschap in haar historie. Lukt het Van Amelsfoort (Cracovia) of Van der Hart (Lech Poznan) om komen seizoen in de Ekstraklasa te verrassen?