American dream Danny Hoesen krijgt vervolg

Danny Hoesen blijft actief in de MLS. Onze landgenoot komt komend seizoen uit voor Austin FC. Daarmee verlengd Hoesen zijn verblijf in de Verenigde Staten. De afgelopen vier seizoenen kwam de aanvaller al uit voor San Jose Earthquakes.

Hoesen trekt daarmee van Californië naar Texas. Austin FC is de nieuwste aanwinst in de MLS. De club maakt komend seizoen voor het eerst haar opwachting in de Major League Soccer. Het kan de ervaring van de 29-jarige Hoesen dan ook goed gebruiken. Hoessen was altijd een vaste kracht bij San Jose Earthquakes. Door blessureleed kwam hij het afgelopen MLS seizoen echter nauwelijks in actie. Hij kwam tot slechts negen duels.

Onze landgenoot heeft sowieso een wonderlijke carrière. Al op zeer jonge leeftijd maakte Hoesen zijn debuut in het betaald voetbal voor Fortuna Sittard. Fulham was er als de kippen bij om hem naar Engeland te halen. Na uitleenbeurten aan HJK Helsinki en Fortuna Sittard ging Hoesen vervolgens aan de slag bij Ajax. Dat werd geen succes maar pakte hij wel een bijzonder record. De Limburgse aanvaller was de eerste speler die in één seizoen scoorde in de Eerste Divisie, Eredivisie en Champions League. Hoesen scoorde de winnende goal in de 2-1 overwinning van Ajax op FC Barcelona.

Na kortstondige avonturen bij PAOK Saloniki en FC Groningen volgde het Amerikaanse avontuur. En dat bevalt Hoessen dus wel. Austin FC wordt dus zijn nieuwe werkgever. Hoesen was de eerste pick van Austin FC tijdens de expansion draft fase. Naast Hoesen werden er tijdens de draft nog vier spelers aangetrokken. Er is daarnaast nog niet heel veel bekend over de invulling van de selectie. Austin FC is daar nog druk mee bezig. De Paraguyaans international Cecilio Domínguez is één van de designated spelers. Dat betekent dat Austin FC voor de middenvelder over het maximale salaris gaat. De 17-voudig international komt over van het Argentijnse Independiente.

Over de Expansion Draft

Bij de toetreding van een nieuwe club in de MLS kon Austin FC als debuterende club vijf spelers van andere MLS clubs overnemen. Een Expansion Draft is heel normaal in Amerikaanse profcompetities. Zo ook bij de MLS. Vorig jaar kregen Inter Miami FC en Nashville SC ook al die mogelijkheid. De clubs die toen een speler kwijtraakten werden bij deze pick van Austin FC vrijgesteld. Ook konden de andere MLS clubs haar beste spelers beschermen. Elke MLS club kon namelijk 12 spelers doorgeven die niet beschikbaar waren voor deze player pick. Earhquakes had Hoesen dus niet bij deze 12 spelers opgenomen. Het betekende dat naast Hoesen ook Joe Corona (Los Angeles Galaxy), Jared Stroud (New York Red Bulls), Brady Scott (Nashville SC) en Kamal Miller (Orlando City) naar Austin trekken.

De historische beelden van Ajax – FC Barcelona met de goal van Hoesen