AZ door het oog van de naald

Credits: Marco Oomen Fotografie

AZ is in navolging van Ajax en Feyenoord verzekerd van een Europees avontuur. De ploeg van Arne Slot wist vandaag na 120 minuten spelen Viktoria Plzen te verslaan. Daarmee verzekerde AZ zich van de derde voorronde van de Champions League.

Wat er ook gebeurd, AZ speelt in 2020-2021 in de groepsfase van een Europees toernooi. Of het de Champions League of Europa League gaat worden is nu nog de vraag. Ajax verzekerde zich na de CL-winst van Bayern München voor een plekje in de groepsfase van de Champions League. Feyenoord was eerder al zeker van de groepsfase van de Europa League.

Het had zo maar heel anders kunnen aflopen. AZ maakte afgezien van de eerste twintig minuten van de tweede helft een ongeïnspireerde indruk. Viktoria Plzen maakte geen moment aanstalten om het spel te maken. Het pakte wel een 0-1 voorsprong. Met nog twaalf minuten te gaan leek de goal van David Limpersky de thuisploeg uit te schakelen. Na een aantal kansen ging de ploeg van Plzen in de fout en kreeg AZ een makkelijke strafschop. In de vijfde minuut van de blessuretijd benutte Teun Koopmeiners de toegekende strafschop. Dat betekende direct een verlenging.

In die verlenging nam de vervanger van Calvin Stengs, Albert Guðmundsson, zijn ploeg bij de hand. De jonge IJslander tekende in de eerste helft van der verlenging voor de bevrijdende 2-1. Nadat AZ bij een kans van Plzen nog goed weg kwam, kwam de zege daarna niet meer in gevaar. Het was zelfs Guðmundsson die met zijn tweede treffer de zege van AZ helemaal veilig stelde.