Bart Vriends in rijtje met Mata, Chiellini, Gnabry en Klopp

@as.com

Een bijzondere geste van Sparta verdediger Bart Vriends. De verdediger van Sparta sluit zich als eerste Nederlandse voetballer aan bij Common Goal. Het betekent dat hij jaarlijks 1% van zijn salaris aan het goede doel zal af staan.

Natuurlijk is Vriends niet de voetballer die miljoenen verdient bij Sparta. Het zou gaan om een paar duizend euro per jaar. Vriends: “Wat ik inbreng, stelt natuurlijk niet veel voor in vergelijking met iemand als Klopp, maar daar gaat het niet om. Iedereen draagt z’n steentje bij. En met elkaar kunnen we best een interessante pot genereren waarmee we impact kunnen hebben op het leven van een hoop mensen.”

Vriends: “Voetballers zijn over het algemeen wel gulle gevers, maar kennelijk is Common Goal nog niet zo bekend hier. Het mooie van deze organisatie is dat het besmettelijk werkt. Laat mij het woord maar spreiden in Nederland. Ik wil mezelf absoluut niet op de borst kloppen, maar als de groep voetballers groter wordt, kunnen we ook meer impact hebben.”

Tot slot, zou dit helpen het stereotype wat aan voetbal kleeft te laten verdwijnen. Vriends tegenover Trouw: “Rond voetballers heerst toch het FIFA-spelende, Netflix-kijkende en Louis Vuitton-dragende stereotype. En dat is deels ook waar. In de voetballerij zie je daarnaast egocentrisme en zelfverrijking. Dat is mij niet vreemd, want ik ben ook een product van die wereld. Maar gaandeweg ben ik gaan inzien dat dat niet helemaal normaal is. Je leeft een luxe bestaan. Ik vind het goed om daar nu iets mee te doen.”