Beoogde redder Livorno in Nederlandse cel

Credits: Marco Oomen Fotografie

Het klonkt te mooi om waar te zijn. Hij presenteerde zich als redders van de Italiaanse Serie B club Livorno. De Nederlandse Libanees Majd Yousif had aan geld geen gebrek, althans zo leek het.  Tegelijkertijd wist niemand in het Rotterdamse zakenleven wie Yousif was. Inmiddels zit Yousif na een politie-inval vast. Journalist Jurriaan van Wessem was een van de eerste die het nieuws van dichtbij ging volgen. Het leidde zelfs tot interviews op de Italiaanse televisie.

Van Wessem in het Algemeen Dagblad: “Op 3 juni aanstaande zou Yousif zijn handtekening zetten onder het contract. Daarmee zou hij officieel eigenaar zijn van Livorno. En daar waren ze in Livorno, een aanzienlijke havenstad aan de westelijke rand van Toscane, zeer content mee. De huidige voorzitter, Aldo Spinelli, is immers tachtig jaar oud. Hij had al aangegeven dat dit jaar hoe dan ook zijn laatste seizoen als voorzitter zou zijn. Het jaarlijkse miljoenentekort van Livorno zou hij om die reden dus niet meer aanvullen. De komst van Yousif, die grote plannen had met de club, kwam daarom als geroepen. Ik zie de beelden van zijn presentatie begin dit jaar nog zo voor me, Yousif poserend voor een dure limousine. ‘Aan deze Nederlander hebben we een goeie’, dachten ze in Livorno.”

Er is een hardnekkig gerucht dat bij de politie-inval van zijn bedrijf Share’ngo de beoogde eigenaar van Livorono, Yousif, een van de gearresteerden was. Verdenking? Witwaspraktijken. Van Wessem: “Officieel is niet bevestigd dat Yousif een van de arrestanten is, maar goede bronnen hebben me verzekerd dat het om hem gaat. Bij de politie-inval is van alles in beslag genomen: wapens, horloges, dure auto’s. Het bevestigde het rare gevoel dat ik bij hem had, nadat bekend werd dat hij baas van Livorno zou worden. Hij had namelijk nooit een bankgarantie afgegeven. En hoewel hij zich in Italië voordeed als een geslaagde Nederlandse zakenman, leerde een rondje in de regio Rotterdam mij dat niemand hem daar eigenlijk kende. Je voelde dat er iets niet klopte, dat maakte zijn mogelijke komst naar Livorno fascinerend.”

Livorno moet nu vrezen voor haar voortbestaan. Van Wessem: “Het nieuws van zijn arrestatie sloeg in Livorno in als een bom. Een collega van me attendeerde voorzitter Spinelli persoonlijk op het nieuws. Letterlijk zei Spinelli: ‘Als dit waar is, heeft de club een heel groot probleem.'”. En dat lijkt het ook te worden: “Geen geld, geen voorzitter, geen eigenaar. De club, nu al troosteloos hekkensluiter in de Serie B, is ten dode opgeschreven.”

Van een misverstand kan bijna geen sprake zijn. Van Wessem in het Algemeen Dagblad: “Zeventig agenten inzetten voor een misverstand lijkt me wel een beetje raar. Maar goed, die theoretische mogelijkheid is er altijd nog. In een lokale krant heeft Yousif aangegeven onschuldig te zijn. Hij stelt dat hij de club alsnog over gaat nemen. Alleen zie ik het niet zo snel gebeuren dat hij dan alsnog in Livorno stapt. Als voormalig honorair consul Mongolië in Brussel beschikte hij over een Mongools en Nederlands paspoort. Die documenten zijn beide ingenomen. En bovendien: een van de auto’s die woensdag in beslag is genomen, is die waar hij enige maanden ervoor nog trots voor poseerde tijdens zijn presentatie bij Livorno. Ik denk niet dat ze in Italië op extra negatieve publiciteit zitten te wachten.”