Bonfrère en Westerhof rollend over straat

Een opvallend kort geding vandaag in Arnhem. Twee Nederlandse coaches, beide ooit werkzaam als bondscoach van Nigeria, hebben het met elkaar aan de stok en willen de rechter laten oordelen over smaad. Jo Bonfrère is namelijk wegens smaad aangeklaagd door Clemens Westerhof.

Aanleiding is een uitspraak van Bonfrère op een Nigeriaans radiostation. Daarin stelde hij dat Westerhof zich tijdens het WK 1994 in de Verenigde Staten als bondscoach van Nigeria heeft laten omkopen. Tijdens het radio-interview zou Bonfrère volgens De Telegraaf hebben verteld dat Westerhof ruim 100.000 dollar heeft aangenomen om de wedstrijd in de achtste finale tegen de latere finalist Italië te verliezen.

Bij rust stond Nigeria nog op voorsprong. Uiteindelijk zou pas in de slotfase van het duel helemaal misgaan. De gelijkmaker kwam na 89 minuten spelen waarop er verlengd moest worden. Uiteindelijk zou Italië doorgaan door een doelpunt na 102 minuten spelen. Bonfrère, toen assistent, stelde in het interview dat Westerhof bewust iets verkeerd heeft gedaan.

Bonfrère, geciteerd door De Telegraaf, op de Nigeriaanse radio: “We verloren de wedstrijd al voordat die begonnen was. Hij verkocht de wedstrijd voor 100.000 Amerikaanse dollars. Dat is waarom we verloren hebben van Italië. Als je het niet gelooft, dan kun je het de spelers vragen.”

Westerhof die nu een kort geding is gestart, eist rectificatie. Westerhof: “Ik heb hem meegenomen naar Nigeria omdat ik goed met hem heb gewerkt. Ik betreur het nu heel sterk dat ik hem heb meegenomen. Want hij is een heel slechte man.”

Jo Bonfrère won als bondscoach van Nigeria goud op de Olympische Spelen in Atlanta.