Bulthuis schrijft geschiedenis en wint Aziatische Champions League

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Dave Bulthuis heeft met Ulsun Hyundai de Aziatische Champions League op zijn naam geschreven. De Koreaanse ploeg, met Bulthuis in de basis, won de finale met 1-2 van het Iraanse Persepolis. De Braziliaanse aanvaller Júnior Negrão nam beide goals voor zijn rekening.

De finale van de Aziatische Champions League werd gespeeld in het Al-Wakrah Stadium in Qatar. Het zal één van de stadions zijn waar hopelijk ook Oranje zal spelen tijdens het WK van 2022. Bij het treffen tussen Persepolis en Ulsun Hyundai was Dave Bulthuis voor de Nederlandse voetbalfan uiteraard de meest bekende naam. Oud-ADO Den Haag en AZ aanvaller Bjorn Johnsen kwam later in het duel nog als invaller binnen de lijnen.

Persepolis kwam vandaag op slag van rust op voorsprong. Het was Mehdi Abdi die scoorde. De 33-jarige Júnior Negrão zette met zijn eerste doelpunt, diep in de blessuretijd van de eerste helft, de gelijkmaker op het bord. Vlak na rust tekende de aanvaller ook voor de 1-2. Dat zou uiteindelijk ook de winnende treffer blijken. Dave Bulthuis moest alle zeilen bijzetten om de zege veilig te stellen. Elf minuten voor tijd pakte de voormalig verdediger van FC Utrecht en SC Heerenveen nog een gele kaart. Acht minuten voor tijd kreeg ook Negrão geel nadat hij iets te lang deed over zijn wissel. Johnsen kwam voor hem in de ploeg.

De titel is echter binnen voor de dertigjarige Bulthuis en zijn ploeggenoten. Het betekent dat Ulsun Hyundai de Aziatische Champions League voor het eerst sinds 2016 weer mee naar Zuid Korea brengt. De afgelopen jaren ging de titel naar Al-Hilal, Kashima Antlers en Urawa Red Diamonds. China moet dus nog veel langer wachten. Guangzhou Evergrande was de laatste Chinese club die de Aziatische Champions League won (2015). Voor Bulthuis is de Aziatische Champions League zijn eerste grote prijs, en wat voor één! De honger is nog niet gestild want ze willen nu ook heel graag de Zuid Koreaanse titel pakken.