De transfercarrousel: top 10 aflopende contracten

Over precies één maand mogen spelers met een aflopende verbintenis officieel in gesprek met een nieuwe club. In de Eredivisie lopen na dit seizoen nogal wat spelers uit hun contract. Een transfervrije uittocht in de Eredivisie dreigt.

Een rondgang op Transfermarkt wijst uit dat Jorrit Hendrix (25) en Jonas Svensson (27) met vier miljoen euro de hoogste transferwaarde vertegenwoordigen. Hendrix heeft al meerdere malen te kennen gegeven na dit seizoen te vertrekken. PSV zal ook geen poging meer ondernemen om hem te behouden. Hendrix is niet langer een vaste waarde. Bij Svensson is er meer onduidelijkheid. De Noors international is een vaste waarde in Alkmaar. De rechtsback staat al sinds januari 2017 in Alkmaar onder contract. In Noord-Holland groeide hij uit tot een volwaardig international (17 caps) en daarmee een interessante optie voor veel clubs.

Niet alleen de koppositie wordt gedeeld. Ook de nummer drie positie wordt gedeeld door twee namen. Doelman Joël Drommel heeft bij FC Twente een aflopende verbintenis. Daarbij moet wel worden gezegd dat FC Twente de doelman met een eenzijdige optie in Enschede kan houden. FC Twente zou wel heel stom zijn om deze niet te lichten. Ook de stoere Willem II-verdediger Sebastian Holmén vertegenwoordigt een waarde van 2.5 miljoen euro. Na jarenlang in Rusland te hebben gespeeld, is hij in Tilburg weer helemaal opgeleefd. Normaliter is de verdediger onhoudbaar voor Willem II.

Net buiten de top drie

Op plek nummer vijf staat Jordy Clasie. De voormalig speler van Feyenoord en Southampton zit momenteel bij AZ in de ziekenboeg. Hij kwam dit seizoen alleen in de voorronde van de Champions League in actie en wacht nog op zijn eerste minuten in de Eredivisie. AZ heeft een eenzijdige optie om te verlengen. Mogelijk dat AZ zal overwegen om afscheid van de 29-jarige Clasie te nemen.

Een andere interessante naam is Bart Nieuwkoop. De rechtsback komt dit seizoen bij Feyenoord verrassend genoeg tot veel speelminuten. En belangrijk, hij is niet zo blessuregevoelig als eerder in zijn loopbaan. De doelmannen Unnerstall, Padt en Koselev lijken op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Padt wil nog eens een ander avontuur. Koselev raakte zijn plek onder de lat bij Fortuna Sittard kwijt. De jonge Van Osch is de nieuwe nummer één. Pinas is gezien zijn leeftijd en ontwikkeling een interessante speler voor de gehele subtop.

De top 1o transfervrije spelers uit de Eredivisie

In de top tien is de transferwaarde op Transfermarkt als leidraad aangehouden.

  1. Jorrit Hendrix (25) – PSV. 4 miljoen euro
  2. Jonas Svensson (27) – AZ. 4 miljoen euro
  3. Joël Drommel (24)* – FC Twente. 2,5 miljoen euro
  4. Sebastian Holmén (28) – Willem II. 2,5 miljoen euro
  5. Jordy Clasie* (29) – AZ. 2,4 miljoen euro
  6. Bart Nieuwkoop (24) – Feyenoord. 2 miljoen euro
  7. Lars Unnerstall (30) – PSV. 2 miljoen euro
  8. Sergio Padt (30) – FC Groningen. 1,6 miljoen euro
  9. Alexei Koselev (27) – Fortuna Sittard. 1,5 miljoen euro
  10. Shaquille Pinas (22) – ADO Den Haag. 1,5 miljoen euro

*Club heeft eenzijdige optie om te verlengen

Wie vielen er buiten de top 10?

Er zijn best nog wel wat interessante spelers die net buiten de top tien zijn gevallen. De meest bekende namen zijn Ola John (RKC Waalwijk), Willem Janssen (FC Utrecht) en Luciano Narsingh (Feyenoord). FC Utrecht heeft bij Janssen nog een optie op nog een jaar. Feyenoord lijkt met invaller én grootverdiener Narsingh niet verder te gaan. Technisch directeur Frank Arnesen zal verder willen doorselecteren. Ook Eric Botteghin (33) zal serieus moeten vrezen.

Een andere naam die opvalt is Silvester van der Water. De buitenspeler van Heracles Almelo loopt uit zijn contract. In oktober had hij zijn hoop al gevestigd op een transfer naar Orlando City. De 24-jarige Van der Water heeft nog altijd de ambitie om een buitenlands avontuur aan te gaan. Een transfervrije status zal daar bij gaan helpen.

Ook valt op dat er een aantal jongelingen met aflopende contracten zijn. Het gaat hierbij om Armando Obispo (PSV),  Sam Kersten (PEC Zwolle), Mats Knoester (Heracles Almelo) en Othman Boussaid (FC Utrecht) op. De clubs hebben echter een optie op een extra seizoen.