Doek valt voor Anthony van den Hurk

Bolwerken in het voetbal die afglijden. Pijnlijk en zoals de geschiedenis ons leert is het vaak nog een heel karwei om weer terug op het hoogste niveau. Afgelopen weekend viel het doek voor bekende clubs als Allianza Lima en Helsinborgs IF. Die laatste is de Zweedse club van onze landgenoot Anthony van den Hurk.

Allianza Lima is één van de grootste clubs van Peru. Maar liefst 23 keer werd het kampioen. Voor het laatst in 2017. Alleen aartsrivaal Universitario de Deportes werd vaker kampioen. 26 keer. Toch is afgelopen weekend het doek voor Allianza Lima gevallen. Met nog één speelronde te gaan kan het de laatste plaats niet meer ontgaan. In het verleden speelden Jefferson Farfán en Claudio Pizarro bij de grootste club van Peru. Kluiverth Aguilar, jawel vernoemd naar Patrick Kluivert, is nu het grootste talent. De zeventienjarige verdediger is al door Manchester City vastgelegd. Hij kwam dit seizoen al tot twintig duels voor Allianza Lima. Daar lijkt het voorlopig bij te blijven. Manchester lonkt, voor Allianza Lima wacht een helse tocht terug naar de Primera Division.

Ook voor Helsingborgs IF viel het doek. De ploeg van oud-international Olof Mellberg zal als zestiende in de Allsvenskan eindigen. Niemand had dat voorafgaand aan het seizoen kunnen bedenken. De zevenvoudig kampioen heeft dit seizoen onder andere de beschikking over 52-voudig international Martin Olsson. De verdediger speelde jarenlang in Engeland. Helsingborgs kampte wel met de nodige blessures. Zo kwam oud-Groningen verdediger Andreas Granqvist (inmiddels 35) tot slechts één duel. En het voormalig Feyenoord talent Mohammed Abubakari wist op het middenveld niet zijn stempel te drukken. De grote vraag is ook wat Anthony van den Hurk van plan is. Begin dit jaar verruilde hij als topscorer van MVV de Keuken Kampioen Divisie voor Helsingborgs. In 26 duels kwam de spits tot 9 goals. Hij ligt nog tot 2022 vast in Zweden maar zal weinig trek hebben in het tweede niveau van dat land.