Drie Amerikaanse investeerders azen op Feyenoord

Er zijn drie Amerikaanse partijen die interesse hebben in Feyenoord. Volgens De Telegraaf hebben de Amerikaanse investeringsmaatschappijen grote plannen met club uit Zuid.

Al langer waren er geruchten dat er Amerikaanse investeerders stonden te trappelen om met Feyenoord de volgende stap te zetten. Nu bevestigt ook Mike Forde dit nieuws tegneover De Telegraaf. Forde was in het verleden jarenlang directeur van  het Chelsea van Roman Abramovich en is nu adviseur in New York voor diverse grote investeerders. Opvallend genoeg werkte hij bij Chelsea samen met Frank Arnesen, die nu technisch directeur van Feyenoord is.

Forde tegenover De Telegraaf: “De rol die wij hebben is het identificeren van clubs voor grote partijen. Hoe komt de investering tot stand? Het Nederlandse model van voetbalclubs is heel aantrekkelijk. Niet alle clubs komen daarvoor in aanmerking. Maar Ajax, Feyenoord en PSV zijn clubs met een sterke opleiding, daar wordt veel talent ontwikkeld en alle drie zijn ze in staat om de sprong naar de Champions League te maken. Een sterke kant van Feyenoord is de enorme hard core fan-base. De club heeft een gigantische achterban, weten we.”

De investeringsmaatschappijen zijn ook op de hoogte van de plannen voor een nieuw stadion. Forde:  “Dat stadion is het kroonjuweel. Maar het is vooral de club waar het om gaat. Daar zit bij Feyenoord een enorme groeipotentie in.” Het is volgens Forde niet gek dat de Amerikanen in Nederland zijn uitgekomen. In Nederland hebben we naast onze eigen moedertaal ook de Engelse taal bovengemiddeld ontwikkeld. “Amerikanen willen dezelfde taal spreken. Maar de kwaliteit van spelers, het ontwikkelen van zoveel talent in een relatief klein land spreekt ook zeer in het voordeel van Nederland.”

Voor Amerikaanse investeerders is er nog nauwelijks ruimte om in eigen land te investeren. In Europa zijn er nog voldoende mogelijkheden.  Forde: “Olympique Lyon is een voorbeeld van een club die bij andere bronnen geld heeft gevonden. Er zijn slechts weinig clubs waar mensen met eigen middelen instappen. De eigenaren van AS Roma en Olympique Marseille hebben dat gedaan. Andere vormen van investeerders komen nu vaker voor. Kijk naar AC Milan dat met behulp van een hedge fund nu omhoog klimt.”