Eredivisie zaalvoetbal groeit naar 16 teams

Vitesse keuken kampioen divisie

De Eredivisie zaalvoetbal bestaat vanaf volgend seizoen uit 16 teams. Dit heeft het bestuur amateurvoetbal besloten na uitgebreid onderzoek van het bureau Hypercube waarbij ook clubbestuurders, coaches en spelers in de top van het Nederlandse zaalvoetbal betrokken waren. Het doel van deze hervorming is het aantrekkelijker maken van de zaalvoetbalcompetities voor clubs, spelers en toeschouwers.

In het afgelopen seizoen (2019/2020) was er nog sprake van 12 clubs. Dat worden er vanaf het seizoen 2020/2021 16. Deze aanvulling vindt plaats vanuit de Eerste divisie en gebeurt op basis van de ranglijst van afgelopen seizoen. Dit betekent dat Be`79 (Berkel-Enschot), Texel`94, Leekster Eagles en zvv den Haag komend seizoen in de Eredivisie spelen. Ook nieuw aan de competitie is de zondag als speeldag. Er worden vier competitieronden in de Eredivisie op zondag gespeeld. Dit geldt voor twee speelronden in de eerste reeks en twee in de tweede reeks.

De opzet van de competitie is nieuw, er zal gespeeld worden met een ‘split season’ model. In dit model spelen alle 16 teams in de eerste fase ieder 12 wedstrijden. Dit betekent dus dat niet ieder team tegen elkaar speelt. Hiervoor worden er vier poules gemaakt op basis van de ranking over de laatste negen seizoenen. Elk team speelt in iedere categorie tegen drie teams. Door loting wordt vervolgens bepaald welk team je ontloopt uit de andere categorieën.

De teams in de Eredivisie voor het seizoen 2020/`21 zijn volgens de ranking verdeeld in vier categorieën.

Poule 1: Hovocubo, FC Eindhoven, ASV Lebo, FC Marlene

Poule 2: Tigers Roermond, FCK/de Hommel, Futsal Apeldoorn (wordt AGOVV), Volendam zvv

Poule 3: HV/Veerhuys, Groene Ster, TPP/Feyenoord Futsal, Be`79

Poule 4: Texel`94, Leekster Eagles, zvv den Haag, White Stones

Na afloop van de eerste reeks wordt de eindstand in tweeën geknipt. De bovenste helft van de competitie gaat spelen voor een plek in de play-offs en de onderste helft gaat proberen degradatie te ontlopen. Alle teams nemen 50% van hun punten uit de eerste reeks mee. In de tweede fase worden er 14 wedstrijden gespeeld en hierbij komt ieder team dus twee keer tegen elkaar in actie.

Na de tweede reeks volgen de play-offs om het landskampioenschap. In de bovenste poule plaatsten de nummers een en twee van de competitie zich direct voor de halve finale van de play-offs voor het landskampioenschap. De nummers drie, vier en vijf komen in de kwartfinale. De nummer 6 speelt nog een enkele wedstrijd tegen de nummer 1 van de tweede poule om de laatste plek in de kwartfinale. De kwartfinale bestaat uit een dubbele wedstrijd, de halve finale en de finale worden gespeeld in een ‘best of three’.

In de onderste helft van de competitie zullen de nummers zeven en acht direct degraderen naar de Eerste divisie. De nummers vijf en zes krijgen in de nacompetitie de kans om hun plek in de Eredivisie te houden. Ze spelen hierin tegen teams uit de Eerste divisie.

De Eerste divisie gaat vanaf seizoen 2021/22 spelen met drie poules. Het seizoen 2020/21 wordt hierbij gebruikt als een zogenoemd ‘migratieseizoen’ om tot een derde poule Eerste divisie te komen. Komende seizoen zullen de details rondom deze nieuwe opzet voor de Eerste divisie worden uitgewerkt. Ook zal er voor deze nieuwe opzet nog een definitief akkoord gegeven moeten worden in de Ledenraad amateurvoetbal.