Erling Braut Haaland is Golden Boy 2020

Erling Haaland (Borussia Dortmund) en Dominik Szoboszlai (Red Bull Salzburg)
Markus Berger / Red Bull Content Pool

Erling Braut Haaland is de nieuwe Golden Boy. De prestigieuze award word elkaar door het Italiaanse Tuttosport uitgereikt aan het grootste talent van de wereld onder 21 jaar.

In 2018 won Matthijs de Ligt nog de Golden Boy Award. Afgelopen jaar ging João Felix van Atlético Madrid met de prijs aan de haal. Borussia Dortmund pikte de twintigjarige Haaland in januari 2020 op bij Red Bull Salzburg. De Noorse aanvaller groeide uit tot een doelpuntenmaker met een ongekend moyenne. Het is de eerste keer in de historie dat een Golden Boy award naar Scandinavië gaat.

Eerder was al bekend dat Haaland bij de laatste tien zat. Naast Haaland waren ook onze landgenoten Ryan Gravenberch (Ajax) en Mitchell Bakker (Paris Saint-Germain) nog over gebleven. Ook de in Almere geboren Sergiño Dest zat bij de laatste tien. Naast Haaland waren Jadon Sancho (Bourissia Dortmund), Alphonso Davies (Bayern München) en Ansu Fati (FC Barcelona) echter de grote favorieten.

Tot eerdere winnaars behoren Lionel Messi, Wayne Rooney en Paul Pogba. In 2003 was Rafael van der Vaart de allereerste Golden Boy.