Europese voorrondes gaan over slechts één duel

Er is meer duidelijkheid gekomen over de voorrondes van de Europa League en Champions League, en daarmee ook voor de Nederlandse clubs waar dit betrekking op heeft.

Voor AZ, PSV en Willem II betekent het dat ze in de voorronde van de Europese toernooien slechts één kwalificatieduel spelen, in plaats van een thuis- en uitduel. Opvallend genoeg zou AZ al op 25 of 26 augustus moeten uitkomen in de tweede voorronde van de Champions League. Op dat moment mag er nog niet in Nederland worden gevoetbald. Dat zou betekenen dat een uitwedstrijd voor AZ bepalend is voor de uitkomst van het verdere Europese avontuur. In Nederland mag pas vanaf 1 september gevoetbald worden. In dat geval zou AZ voorafgaand aan haar Europese campagne ook geen oefenduels kunnen spelen.

Wanneer AZ doorgaat naar de volgende voorrondes dan speelt het in de laatste beslissende playoff wel een thuis- en uitwedstrijd om kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League. Die staan gepland voor 22/23 en 29/30 september. Ajax zou in de playoffs instromen mocht de winnaar van de Champions League zich niet via de reguliere competitie kwalificeren. De kans is echter groot dat Ajax daarom direct instroomt in de groepsfase van de Champions League. Bij alle andere duels, in zowel de voorrondes van de Europa League en Champions League is er sprake van slechts één duel.

De Europese campagne van Willem II begint op 17 september. De Tilburgers stromen bij de tweede kwalificatieronde van de Europa League in. PSV een week later op 24 september. Feyenoord is de enige Nederlandse club die nu al zeker is van de groepsfase van de Europa League. Die groepsfase begint op 22 oktober.