Excelsior wil stadion fors uitbreiden

Credits: Moederscheim Moonen Architects

Excelsior heeft nog altijd plannen om haar stadion fors uit te breiden. De Kralingers hebben voor de uitbreiding van Woudestein, zoals het Van Donge & De Roo Stadion in de volksmond nog steeds het, een voorstel neergelegd bij de Rotterdamse gemeenteraad.

Het ontwikkelplan bevat ook de bouw van 400 woningen op de hoeken van het stadion, en de ontwikkeling van ander vastgoed rondom het stadion. Uiteindelijk zou er na de renovatie een accomodatie zijn die plaats biedt aan 6500 toeschouwers. Op dit moment biedt Van Donge & De Roo Stadion ruimte aan 4400 toeschouwers.

“We hebben er nooit een geheim van gemaakt in onze ambitie dat we graag structureel in de eredivisie willen spelen. Gezien de huidige faciliteiten zitten we nu aan het maximaal haalbare wat betreft inkomsten en dus moeten we naar alternatieven kijken”, aldus Ferry de Haan, algemeen directeur van Excelsior, in gesprek met RTV Rijnmond. “We hebben naar het gebied en stadionontwikkeling gekeken en of er een stuk vastgoed aan het stadion kan worden gekoppeld, waar niet voetbal gerelateerde inkomsten uit voort kunnen vloeien. Daar hebben we een plan op gemaakt dat we bij de gemeente hebben ingediend.”

De Haan wil zijn plannen graag doorvoeren, ondanks dat het coronavirus Nederland en daarmee ook de voetbalwereld in zijn greep houdt. De Haan tegenover RTV Rijnmond: “Dit plan was al van ver voor de coronacrisis. Natuurlijk is dit een hele vervelende tijd, maar we zullen hoe dan ook wel naar de toekomst moeten kijken. Door de huidige tijd zal er misschien wat vertraging zijn wat betreft de uitvoering. Eigenlijk wilden we in 2021 misschien al beginnen met de verbouwing, maar vanwege de crisis beseffen we ook wel dat het langer gaat duren.”

De algemeen directeur van Excelsior stelt dat hij wel kans van slagen ziet voor Excelsior: “De geluiden om ons heen met de partijen met wie we hebben gesproken zijn enthousiast. Dat was bij de plannen van die clubs misschien ook wel, maar misschien is wel het verschil dat wij vanaf dag een al met de gemeente zijn opgetrokken. Het past ook in het beleid van wonen dat de gemeente heeft uitgestippeld in deze wijk. Het is een win-win situatie.”

Excelsior is wel afhankelijk van investeringen van marktpartijen en financiers. De Haan: “Wij ontvangen daar gelukkig nog steeds positieve signalen over. In de komende periode starten we met een intensief traject, waarbij onder meer een gedetailleerder programma van eisen en schetsontwerpen worden gemaakt. De doorlooptijd van de gehele ontwikkeling is afhankelijk van verschillende factoren, zal fasegewijs plaatsvinden en een aantal jaar gaan duren.”

Wethouder Bas Kurvers: “We willen investeren in een evenwichtig woningaanbod in de stad, met een gezonde leefomgeving. Er is veel behoefte aan studentenwoningen en woningen voor kleinere huishoudens in het middensegment. Die behoefte neemt in de toekomst alleen maar toe. De verandering van een gewoon sportcomplex naar een multifunctioneel complex, speelt hier goed op in. Sporten, recreëren, wonen, werken en gezondheid gaan hier straks samen. Verder krijgen we met dit plan een veel sterkere oostelijke stadsentree.”