FC Emmen en KNVB blijven in gesprek over shirtsponsoring

Foto: Marco Oomen Fotografie

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat EasyToys niet op het shirt van FC Emmen komt te staan. Na een gesprek tussen de KNVB, de Eredivisie CV en FC Emmen overweegt de voetbalbond de huidige reglementen tegen het licht te houden.

De webshop voor sexspeeltjes kondigde eerder al graag de komende seizoenen op het shirt van FC Emmen te willen prijken. Volgens de KNVB past een bedrijf uit de sexindustrie niet in haar beleid. De KNVB wenst namelijk dat sponsoring ‘niet in strijd mag zijn met de goede smaak of het fatsoen’. De grote vraag is echter of dat EasyToys daadwerkelijk actief is in de sexindustrie of dat het een online winkel is die erotische artikelen verkoopt. En daarmee direct ook een stuk minder schimmig is dan bijvoorbeeld prostitutie. Extra pijnlijk voor FC Emmen is dat FC Groningen van de KNVB wel toestemming krijgt voor bordsponsoring van EasyToys, maar dat voor shirtsponsoring hele andere regels gelden.

De KNVB gaat in december met alle clubs tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) het sponsorreglement bespreken. Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB stelt:  “Ook wij hebben de maatschappelijke discussie meegekregen die is ontstaan. Tijdens de vergadering zullen we met z’n allen spreken over welke sponsoruitingen we reglementair willen toestaan in het betaald voetbal. Hierbij willen we de reglementen zo duidelijk mogelijk hebben en open normen die nader moeten worden ingevuld door het bestuur voorkomen.”

In een persverklaring stelt de KNVB ook: “Voor de periode tussen nu en december gaan de KNVB en FC Emmen op zoek naar een pragmatische oplossing voor de voorlopige inkleding van het shirtsponsorschap. Daartoe zijn vandaag de eerste mogelijkheden besproken.”

FC Emmen ziet daarmee voldoende aanknopingspunten om voorlopig niet naar de rechter te stappen. De club uit Drenthe: “Wij hebben vanochtend ervaren dat de KNVB de wens heeft om er samen uit te komen. Daarom hebben wij er vertrouwen in dat we samen met de KNVB een oplossing kunnen vinden. Wij wachten nog op een gespreksverslag waarin de gedane voorstellen en toezeggingen worden bevestigd. Dit bespreken wij intern en vervolgens met onze shirtsponsor EasyToys. Mocht dit onvoldoende aanknopingspunten bieden, dan houden we de route van de gerechtelijke procedure open.”