FIFA 21: Rechter legt bom onder FIFA Points

Het populaire FIFA 21 kan er in de toekomst in Nederland anders gaan uitzien. De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) is door de rechtbank van Den Haag in het gelijkgesteld in een zaak tegen de makers van de populaire voetbalgame, Electronic Arts. Het betekent dat de digitale aankopen in de vorm van packs moeten verdwijnen. Gebeurt dat niet dan wacht Electronic Arts een boete.

In de spelmodus Ultimate Team in FIFA 21 kan je met het spelen van wedstrijden, objectives en SBC’s kan je in-game geld verdienen. Met dat geld kan je de transfermarkt op, maar ook zogenaamde packs komen. Packs zijn er in FIFA in alle soorten en maten, met gradaties van brons, zilver en goud. Tegelijkertijd kunnen gamers via de Playstation Store met echt geld ook extra punten kopen. Ook met die punten kan je packs, zogenoemde lootboxen, kopen. Omdat vooraf niet bekend is wat de inhoud van een dergelijke box is, stelt de Ksa dat het hier gaat om gokken. Het zou verslavend zijn bij met name jongeren.

Op Bol.com kan je bijvoorbeeld 2200 FIFA Points kopen voor 19,99 euro. Hiermee koop je verschillende premium packs. De grote vraag is hoe lang deze nog in Nederland te koop zijn. In België is dit al langer verboden.

De rechtbank gaat mee in de beoordeling van de Ksa. Electronic Arts was namelijk van mening dat het geen losstaand kansspel was. De packs, door de rechtbank aangeduid als lootboxen, zijn immers alleen in-game te gebruiken. De packs hebben ook alleen een waarde in het spel en nergens anders.

Het betekent dat het een illegale vorm van online gokken is. Dat leidt nu tot een dwangsom van 250.000 euro per week. Die boete kan oplopen tot een maximum van 5 miljoen euro. De dwangsom geldt zowel voor Electronic Arts als ook haar Zwitserse dochter. Daarmee kan de boete in totaal oplopen tot 10 miljoen euro. Wil EA de boete vermijden dan zullen de packs die moeten worden gekocht met FIFA Points onklaar worden gemaakt.

EA in een korte reactie tegen NU.nl: “We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.”