Geen Champions League maar Europa League voor AZ

In navolging van Ajax en Feyenoord is ook AZ verzekerd van de groepsfase van een Europees toernooi. Die melding betekent wel dat AZ dus vandaag verloren heeft in de playoffs om de Champions League. In de Oekraïne werd met 2-0 verloren van Dinamo Kiev.

AZ was zeker niet slechter dan Dinamo Kiev. In de eerste helft had de ploeg van Arne Slot de controle en gaf het nauwelijks iets weg. Sterker nog, Dinamo Kiev kwam goed weg na een forse charge op Ron Vlaar. Middenvelder Vitaliy Buyalskyi ging misschien wel vrijuit bij het ontbreken van een VAR in Kiev. Het bleef bij geel. Achteraf mag dat echter nooit een excuus zijn. Een doelpunt van Boadu werd in de eerste helft terecht afgekeurd.

Na rust kwam AZ fel uit de startblokken. Het kreeg kansen via Calvin Stengs en Myron Boadu. Toch was het aan de andere kant Dinamo Kiev dat scoorde. Ex-Telstar-speler Gerson Rodrigues scoorde. De bal was onhoudbaar voor doelman Marco Bizot. AZ kreeg kansen, maar het was Dinamo Kiev dat opnieuw scoorde. Mykola Shaparenko tekende in de slotfase van het duel voor de 2-0.

Door de nederlaag betekent het dat AZ net als Feyenoord instroomt in de groepsfase van de Europa League. Mogelijk komen daar Willem II en PSV later nog bij. Beide clubs komen later in de voorrondes nog in actie.