Groot Corona onderzoek onder Brabantse voetbalclubs

De spelers van PSV, Willem II, RKC Waalwijk en NAC Breda zullen de komende maanden nauwgezet in de gaten worden gehouden door twee artsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda, zo meldt Omroep Brabnat. De artsen willen onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling van het coronavirus onder voetballers.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de clubarts van NAC Breda, Peter Joosten, en dienst collega Jan Kluytmans. Alle spelers worden gemonitord. Bij corona-achtige klachten zullen de spelers slijm afstaan wat wordt getest. Met deze stappen willen de artsen onderzoeken of contactsporten, zoals voetbal, een snelle bron van besmetting is.

“Na een paar maanden zien we het aantal besmettingen”, zegt Joosten in gesprek met Omroep Brabant. “Dan weten we ook of het overeenkomt met de landelijke cijfers. We zien het aantal infecties en of voetbal leidt tot meer onderlinge besmettingen. En ik denk dat we de conclusies wel kunnen doortrekken naar andere teamsporten.” Eventuele inzichten kunnen leiden tot een mogelijke versoepeling van de regels rondom corona op teamsporten en daarmee de gehele Nederlandse maatschappij.