Gregory van der Wiel openhartig over paniekaanvallen

Foto credits: RKC Waalwijk

Gregory van der Wiel maakte nog niet zijn rentree op de voetbalvelden. Vooralsnog bleef het voor de 32-jarige verdediger bij trainen bij RKC Waalwijk. Nu is ook duidelijk waarom. De voormalig international kampt naar eigen zeggen met paniekaanvallen.

Op zijn eigen Instagram pagina gaat Van der Wiel uitgebreid in op het hoe en waarom. Van der Wiel doet dat bewust via zijn eigen social media kanalen. De voormalig speler van onder andere Ajax, Paris Saint-Germain en Toronto FC heeft geen behoefte aan interviews. Van der Wiel op zijn social media pagina: “Als profvoetballer had ik altijd de druk om de beste kant van mezelf te laten zien, hoe ik me ook voelde. Ik zette altijd mijn emoties opzij en dat is iets dat zich na al die jaren heeft opgebouwd. Frustratie, woede, teleurstelling, verdriet. Ik zette het allemaal aan de kant.”

Van der Wiel voelde zich niet helemaal gelukkig bij Paris Saint-Germain. En had het later ook moeilijk in Turkije (Fenerbahce) en Italië (Cagliari). De voormalig international leefde weer op bij Toronto maar kreeg daar opnieuw een grote tik te verwerken. Van der Wiel: “Maar de grootste emotionele klap kwam toen ik gedwongen werd Toronto FC te verlaten. Na al die negativiteit beleefde ik een geweldig jaar bij Toronto. Ik hield van het team, van de mensen en van de stad. Ik was van plan er een lange periode te voetballen. Maar ik moest vertrekken na een professioneel en gezond gesprek met de coach, waar ik goed mee op kon schieten. Dat deed veel pijn en dat doet het nog steeds.”

De verdediger negeerde de signalen en ging zich vestigen in Los Angeles. Daar bood hij zich aan bij LA Galaxy en Los Angeles FC. De oud-international was zelfs bereid om gratis bij die clubs aan de slag te gaan. Toch hapte ze uiteindelijk niet toe. Van der Wiel: “Daar eindigde mijn carrière langzaam. In die tijd bleef ik doorgaan en besefte ik niet wat het emotioneel met me deed. Ik ging van een routinema­tig leven van elke dag trainen en elke week wedstrij­den spelen naar een leven zonder doelen of routine. Zes maanden later begonnen mijn paniekaanvallen.”

En toch werd het nog minder. Hij kreeg steeds meer klachten. En dacht op een gegeven moment zelfs aan een hartaanval. Van der Wiel: “In verschillende ziekenhuizen en door tal van artsen is mijn hele lichaam gecontroleerd. De conclusie was dat het optimaal functioneerde. Ik ben me gaan focussen op het mentale aspect. Daar ben ik tot vandaag de dag mee bezig.” Inmiddels woont hij weer in Amsterdam. En sloot hij zich aan bij RKC Waalwijk.  “De club ontving mij met open armen en bood mij aan om me bij alles te helpen. Na leuke gesprekken met hoofdtrainer Fred Grim en technisch directeur Mohammed Allach wilde ik het daar proberen.”

Nu smacht heel Waalwijk naar een debuut van Gregory van der Wiel. Zo ver kwam het niet. Van der Wiel: Ik ben er nog niet maar ik werk elke dag hard om mijn comeback te maken. Ik weet niet zeker of dit gaat gebeuren. Dat zal de tijd leren. Wat de uitkomst ook is, ik ben erg dankbaar voor de geweldige hulp die ik krijg van iedereen bij RKC.”