Holmén en Boscagli in Europese top 10 van beste verdedigende koppers

Credits: Marco Oomen Fotografie

Statistieken. We houden er van! CIES Football Observatory is zo’n mooi voorbeeld met wat je met cijfers kan. Ook deze week komen ze met een aantal inzichten die je niet snel voor mogelijk had gehouden. Verdedigend koppen in de Eredivisie. We staan er wereldwijd nou niet echt om bekend. Toch levert de Eredivisie 2 spelers af in de top 10 van beste koppers.

De statistici van CIES hebben de 10 grootste competities onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar het aantal gewonnen verdedigende kopduels. Hierbij moesten er dit seizoen minimaal twintig kopduels hebben plaatsgevonden. Het mag geen verrassing zijn dat de Premier League in de top van het klassement goed vertegenwoordigd is. Helemaal bovenaan staat Chelsea verdediger Kurt Zouma. De ploeggenoot van Hakim Ziyech won 25 van zijn 26 kopduels. Een winstpercentage van 96.3%. Daarmee gaat de fysieke sterke verdediger aan kop.

Berat Djimsiti van het Nederlands getinte Atalanta Bergamo staat tweede. Hij won 22 van zijn 23 duels. Dat levert een percentage van 95.7% op. De nummer drie komt dan weer uit de Premier League. Het is Harry Maguire van Manchester United. De Engelse verdediger won 27 van de 30 duels. Een winstpercentage van 90%.

Tegelijkertijd staat ook de Eredivisie haar mannetje. Sebastian Holmén van Willem II staat namelijk op een gedeelde vierde plaats. De Zweedse verdediger won 88% van zijn duels. Dat geldt ook voor Varane (Real Madrid) en Pablo (Bordeaux). Het drietal won 22 van hun 25 kopduels. Olivier Boscagli die dit seizoen eindelijk een basisplaats bij PSV heeft, staat zevende. De Fransman heeft een winstpercentage van 87.5%.

De volledige top 10

 1. Kurt Zouma (Chelsea) – 96.3%
 2. Berat Djimsiti (Atalanta Bergamo) – 95.7%
 3. Harry Maguire (Manchester United) – 90.0%
 4. Sebastian Holmén (Willem II) – 88.0%
 5. Raphaël Varane (Real Madrid) – 88.0%
 6. Pablo Nascimento (Bordeaux) – 88.0%
 7. Olivier Boscagli (PSV) – 87.5%
 8. Jhon Lucumí (Genk) – 87.5%
 9. Lorenzo Tonelli (Sampdoria) – 87.5%
 10. Yerry Mina (Everton) – 86.2%

De top 5 van de Eredivisie

Wanneer we inzoomen op de Eredivisie dan leveren RKC Waalwijk, Feyenoord en Vitesse het restant van de top vijf. De meest opvallende naam is die van Touba (22).  RKC Waalwijk legde de Belgisch jeugdinternational afgelopen zomer vast. Hij kwam over van Club Brugge.

 1. Sebastian Holmén (Willem II) – 88.0%
 2. Olivier Boscagli (PSV) – 87.5%
 3. Ahmed Touba (RKC Waalwijk) – 82.9%
 4. Marcos Senesi (Feyenoord) – 80.8%
 5. Danilho Doekhi (Vitesse) – 80.8%