Hoofdsponsor Vitesse in opspraak

De hoofdsponsor van Vitesse is in opspraak gekomen, zo meldt De Telegraaf. Sinds dit seizoen staat Waterontharder.com op het shirt van de Arnhemse club. Nu lijkt die sponsor in strijd te zijn met onder andere de Wet oneerlijke handelspraktijken door prijsmisleiding en de Reclame Code-regels.

Vitesse kreeg bij het afsluiten van de sponsordeal geen inzicht in de financiële situatie van Waterontharder.com. Dat is ook niet zo gek. Al sinds 2016 zijn er geen jaarrekeningen gedeponeerd. Dat is een economisch delict in Nederland. Volgens het Nederlandse sportmarketingbureau Triple Double incasseert Vitesse tussen de 800.000 euro en 1 miljoen euro per jaar. Triple Double was als intermediair betrokken bij de sponsordeal.

Al langer zetten deskundigen vraagtekens bij de functionaliteit van het enige product dat Waterontharder.com aanbiedt. Het draait allemaal om Amfa4000. Dat is een magneet die in de meterkast geplaatst moet worden en er toe moet leiden dat water wordt onthardt. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is nooit gevonden, zo meldt onderzoekers van Follow the Money. De onderzoekers raden het gebruik van het product dan ook af.