HSV grijpt overal naast, Heidenheim tegen Klaassen

HSV leek lange tijd op weg naar rechtstreekse promotie en daarmee de langgekoesterde wens om terug te keren naar de Bundesliga. De ploeg van Letschert en Van Drongelen greep vandaag ook de laatste strohalm niet en komt ook komend seizoen uit in de Tweede Bundesliga.

Waar ging het mis voor grootmacht HSV? Bij de hervatting van de Tweede Bundesliga stond HSV nog tweede. Het had alle zicht op promotie en zelfs de titel was nog een reële optie. Na een aantal gelijke spelen, waarbij een aantal keer een zekere zege in de slotminuten uit handen werd gegeven, was het vorige week een nog grotere treurnis. Vorige week leek HSV een resultaat te boeken tegen concurrent Heidenheim. In de slotfase incasseerde het de gelijkmaker en diep in blessuretijd ook een nederlaag.

Vandaag moest HSV een punt goed maken op Heidenheim. Op papier was dat ook zeker mogelijk. HSV speelde thuis tegen middenmotor Sandhausen dat nergens meer voor speelde. Tegelijkertijd moest concurrent Heidenheim op bezoek bij kampioen Arminia Bielefeld. HSV wilde koste wat kost een playoffwedstrijd om promotie afdwingen. Tegenstander zou dan aartsrivaal Werder Bremen worden. Werder Bremen pakte gisteren haar laatste strohalm door met ruime cijfers te winnen van FC Köln (6-1). Het profiteeerde daarmee optimaal van het verlies van Fortuna Düsseldorf tegen Union Berlin.

Ingreep Hecking leidt niet tot gewenst resultaat

HSV hoopte vandaag net als Werder Bremen gisteren de laatste strohalm te pakken. Trainer Dieter Hecking had ingegrepeen naar aanleiding van het verlies van vorige week. Voor een schokeffect kwamen Ewerton en Adrian Fein in de basisploeg voor Timo Letschert en Jordan Beyer. Tegen Sandhausen moest en zou thuis namelijk gewonnen worden. Het ging echter compleet mis. HSV ging volledig kopje onder en kwam niet meer bovendrijven. Van Drongelen zorgde na een klein kwartier spelen voor de 0-1 door een eigen doelpunt. Via Behrens werd het na 21 minuten zelfs 0-2 voor Sandhausen.

Trainer Hecking greep al in de eerste helft in. Na 24 minuten spelen moest Gyamerah het veld ruimen en na 36 minuten werd ook Van Drongelen gewisseld. Na rust kwamen ook Harnik en Ewerton niet meer terug. Daarmee had Hecking na een helft spelen dus al 4 keer (!) gewisseld. Het leek het roer te keren want via Hunt werd de aansluitingstreffer gescoord. Sandhausen leek te capituleren. Met een aantal overtredingen maar ook wissels was het alle hens aan dek. HSV ging steeds meer risico nemen, omdat het bij een gelijkspel de derde plaats zou claimen. Sandhausen bleef op de been en zou in de laatste zeven minuten van het duel zelf nog 3 keer tot scoren te komen.

Hoe nu verder?

HSV werd vandaag op eigen veld met 1-5 vernederd en grijpt daarmee overal naast. Ook komend seizoen is de grootmacht actief op het tweede niveau van Duitsland. Arminia Bielefeld, dat vandaag met 3-0 van Heidenheim won, en VfB Stuttgart promoveren naar de Bundesliga. Heidenheim wacht nu een dubbel treffen tegen Werder Bremen, Heidenheim is in het treffen tegen Davy Klaassen en co de absolute underdog. Tegelijkertijd is het de vraag wat de rol van Hecking wordt. Hij slachtofferde vandaag een aantal spelers moedwillig, waaronder Letschert en Van Drongelen. Tegelijkertijd zullen deze spelers ook weer om hun heen gaan kijken. Letschert staat in Hamburg tot deze zomer onder contract, HSV heeft een eenzijdige optie om dit met twee seizoenen te verlengen.

Uit de Tweede Bundesliga degradeerde vandaag overigens ook FC Nürnberg. Een 1-1 gelijkspel tegen Holstein Kiel was onvoldoende om Karlsruher (1-2 winst bij Greuter Furth) te achterhalen. Eerder was al bekend dat Wehen en Dynamo Dresden zouden afdalen naar de Derde Liga.