‘In Nederlands is het nu eenmaal makkelijker voetballen’

Credits; Fox Sports

Cyriel Dessers verruilt deze zomer Heracles Almelo voor de Belgische topclub Racing Genk. Het is voor journalist Luco Vandewalle van Het Nieuwsblad aanleiding om zijn mening op Dessers te geven.

De grootste vraag bij de transfer van Dessers is of hij een one hit wonder is of de lijn ook in de Belgische Pro League kan doortrekken. Dessers scoorde net als Berghuis dit seizoen vijftien keer in de Eredivisie. “Vroeger had je jongens als Van Basten, Romario, Litmanen, Bergkamp, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooij, Kezman, Suarez… Topschutters die overal waar ze kwamen doelpunten wisten te maken. De laatste jaren is dat echter niet meer zo. Wie kan er voor El Hamdaoui, Wilfred Bony, Bjorn Vleminckx, Alireza Jahanbaksh en Vincent Janssen zich nog een mooie carrière voor de geest halen? In Nederland is het nu eenmaal makkelijker voetballen. Je moet niet eerst een duel aangaan, want je krijgt veel meer ruimte. Topschutter worden in Nederland is geen garantie meer op succes in een ander land.”

De journalist is desondanks positief over de komst van Dessers naar Genk. Vandewalle: “Een Belg, een verstandige kerel, sympathiek ook en de voorbije seizoenen bij NAC, Utrecht en Heracles goed voor één doelpunt per twee wedstrijden. Het is nu aan hem om te bewijzen dat een scorende spits in elk systeem past.”

Ook de transfersom van vier miljoen euro zal niet voor onnodige druk gaan zorgen. Vandewalle: “Op zich is dat geen groot bedrag. Club Brugge betaalde 8 miljoen euro voor Okereke en die scoorde ook niet vaak. Daarnaast betaalde Genk al eens 5 miljoen euro voor Ingvartsen, dus hij is niet eens de recordaankoop. In Genk is het ook altijd rustiger dan bij de andere clubs in ons land.”