Jeugdspelers kunnen al contract tekenen bij 15 jaar

Bron: Marco Oomen Fotografie

Nederlandse clubs mogen talenten al vanaf de leeftijd van vijftien een contract laten tekenen. Het was een langgekoersterde wens van Nederlandse clubs om spelers al eerder aan zich te binden en zo uit handen te houden van grotere clubs. Nadeel is echter dat zaakwaarnemers nu al jeugdspelers vanaf de leeftijd van veertien jaar en zes maanden mogen benaderen.

Er was al langer een lobby gaande vanuit de Nederlandse voetbalclubs om spelers op jongere leeftijd te binden. Nu is die leeftijd nog zestien jaar en dat leidde al regelmatig tot vroegtijdig vertrek naar het buitenland. Dat hopen Nederlandse clubs nu te voorkomen. Clubs uit onder andere de Premier League en Bundesliga zullen nu een transfersom moeten betalen. Mogelijk dat dit kapitaalkrachtige buitenlandse clubs afschrikt en voorkomt dat er karrenvrachten spelers worden gehaald in de hoop dat dat ene talent er tussenzit. Kleinere clubs verwachten nu ook dat ze talenten langer bij de eigen jeugdopleiding kunnen houden en niet zien vertrekken naar de topclubs.

Echt rijk zullen de vijftienjarige spelers er in Nederland overigens niet van worden. Volgens de Nederlandse wet mogen spelers maximaal vijf dagen per week werken, met een maximum van twaalf uur per week. Vergelijkbaar met een supermarkt of een krantenwijk. Het is dus meer een compensatie dan een volwaardig contract. Het voorstel moet nog wel voor implementatie en bekrachtiging worden voorgelegd aan de bondsvergadering, de ledenraad van het amateurvoetbal en de algemene vergadering van de KNVB.

1 Trackback / Pingback

  1. Jeugdspelers kunnen al contract tekenen bij 15 jaar | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.