Jol en Rankovic renoveren selectie ADO Den Haag

In Den Haag waait een frisse wind. Er werd een technisch hart onder leiding van Martin Jol aangesteld, en de technische staf onder leiding van Aleksandar Rankovic zit ook al vol met voetbalbloed. Nu moet zich dat ook doorvertalen op het veld.

Volgens Omroep West werkt de energie van Jol en Rankovic aanstekend. Op de persconferentie van Rankovic stelde Jol al: ‘Iedereen in Den Haag moet meedoen, dan kunnen we aan een nieuw Den Haag gaan bouwen.’ Achter de schermen is ADO Den Haag al druk doende om de jeugdopleiding anders te structeren en werden al zes jeugdspelers vastgelegd. Doel is uiteindelijk om zo meer waarde op het veld te creëren en daarmee uiteindelijk ook sportief en financieel de vruchten te kunnen plukken.

ADO Den Haag is daarnaast al in een vergevorderd stadium met middenvelder Samy Bourard. De Belgische smaakmaker van FC Eindhoven kan transfervrij de overstap maken naar de Residentie vanwege een aflopend contract in Noord-Brabant. ADO Den Haag was lang niet de enige partij die belangstelling had in de Belg. Ook Willem II en FC Twente zouden in de markt zijn geweest. Bourard ziet voor zijn eigen ontwikkeling ADO Den Haag echter het meest zitten. De 24-jarige Bourard scoorde dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie 9 keer.

Tegelijkertijd wil men ook gaan snijden in de huidige selectie. Meerdere spelers hebben de melding gekregen dat ze in principe mogen vertrekken. Een uitzondering zijn Lex Immers en John Goossens. ADO Den Haag wil het team om beide routiniers bouwen. ‘Het gaat erom dat je kwaliteit hebt en dat de ervaring in je ploeg leiding geeft’, aldus Jol tegenover Omroep West. ‘In het voetbal is het niet zo moeilijk, maar je hebt een beetje middelen nodig. Die hebben we nog niet. Ik hoop dat we een klimaat kunnen creëren waarin we talenten naar Den Haag kunnen halen en er niet minder van worden. Dat hebben andere clubs ook’, vult Jol aan. ‘Iedereen moet meedoen. Het is hier heel vaak zo geweest, bijvoorbeeld met Dé Stoop, John van Ringelenstein, maar ook met Hui Wang, dat mensen denken laat hem het maar uitzoeken. Dat is niet de manier. Je moet het met zijn allen doen.’

ADO Den Haag wil naast het aantrekken van talent ook gaan werken met een salaris cap. Contracten van boven de 200.000 euro zijn in Den Haag verleden tijd. Dat is iets wat ADO Den Haag de komende jaren wil vasthouden.  Een van de eerste spelers die op deze manier moet binnenkomen is Swansea City-speler Kees de Boer. De jonge middenvelder doorliep de jeugdopleiding van Ajax en heeft een aflopend contract in Wales. Gesprekken met de 28-jarige Ricardo van Rhijn lopen nog. De voormalig speler van Ajax, Club Brugge en AZ heeft een aflopende verbintenis bij SC Heerenveen.

Nieuwe aanwinsten zijn broodnodig. ADO Den Haag heeft in de selectie acht aflopende contracten en daarnaast keren acht huurlingen terug naar hun eigen club. Tegelijkertijd is er belanstelling uit binnen- en buitenland voor doelman Luuk Koopmans en verdediger Shaquille Pinas. Koopmans ligt nog tot de zomer van 2023 vast, Pinas heeft nog een eenjarig contract. Gesprekken over een nieuwe verbintenis lopen nog.