KKD-clubs laten 2019/2020 meetellen in verdeling TV-gelden

De eindklassering van het vroegtijdig afgebroken Keuken Kampioen Divisie wordt gebruikt voor het bepalen van de televisiegelden, dat hebben de clubs na een gezamenlijke stemming besloten. De algehele verwachting is dat later ook de clubs uit Eredivisie dit zullen hanteren.

Het nietig verklaarde seizoen 2019-2020 heeft daarmee toch impact op de inkomsten van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. De televisiegelden worden jaarlijks verdeeld op basis van de eindstanden van de afgelopen tien seizoenen. De 16 clubs, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie en exclusief de vier Jong teams, hadden ze keuze om de eindstand wel of niet mee te laten tellen. Ook was er de mogelijkheid om bij een gelijke stand het seizoen 2019-2020 voor ‘slechts’ 75% mee te tellen, in plaats van de volledige 100%. Het kwam tot een gelijke stand (8-8). Onder andere FC Eindhoven en Roda JC gaan door deze keuze er financieel op achteruit. Dat zou gaan om bedragen tussen de 60.000 en 80.000 euro.

In totaal zit er in de pot televisiegelden van Fox Sports ruim zeven miljoen euro voor de Eerste Divisie. De Eredivisie heeft tachtig miljoen euro per seizoen. Bij de clubs uit de Eredivisie staat er dus meer geld op het psel. Vooral voor clubs als Willem II, FC Twente en PSV. Volgende week wordt hier over gestemd. Willem II draaide met een vijfde plaats een uitstekend seizoen en zou hierdoor 160.000 euro meer gaan incasseren dan afgelopen jaar. Daarentegen wordt het PSV moeilijker om  de koploper in televisiegelden, Ajax, te achterhalen. Ajax eindigde in 2019/2020 namelijk als eerste, terwijl PSV vierde eindigde. FC Twente zou daarnaast juist minder gaan incasseren omdat een seizoen uit de glorieperiode wegvalt.