KNVB wil in januari amateurs weer laten voetballen

Bron: Marco Oomen Fotografie

De KNVB komt met een zogenaamd ‘Plan B’. De voetbalbond hoopt vanaf half januari de competities in het amateurvoetbal weer te hervatten. Een besluit hierover valt medio december. Wel zal men het bekertoernooi voortijdig beëindigen.

De KNVB beschreef haar plannen in ‘Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona’. Jan Dirk van der Zwee, directeur amateurvoetbal: “Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, zowel voor onze gezondheid als om de verenigingen in leven te houden.”

Van der Zee vervolgt: “Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld.”

Belangrijk hierbij is dat de KNVB nog steeds het idee heeft de volledige amateurcompetities uit te spelen. Het betekent wel dat het bekertoernooi voorbij is.  Het amateurvoetbal wordt hopelijk in het weekend van 16 en 17 januari 2021 weer opgestart. Dat betekent wel iets. In de hele maand juni 2021 zal er gevoetbald worden. De nacompetitie vervalt. Feitelijk betekent het dat de kampioen promoveert. Daarnaast degraderen de twee onderste plekken. De overschrijvingstermijn wordt verschoven tot eind juni.