KNVB wil weer met publiek in stadions

Vanaf volgende week wordt er weer in beperkte mate publiek toegelaten bij wedstrijden in Engeland. In Nederland is het nog lang niet zo ver. De KNVB luidt nu bij monde van directeur Eric Gudde de noodklok.

“Januari wordt voor ons een heel belangrijke maand”, zegt Eric Gudde, de directeur betaald voetbal, in gesprek met het Algemeen Dagblad. “We hopen dan echt weer beperkte aantallen toeschouwers te mogen toelaten. Want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten.”

De KNVB zoekt naar perspectief. Ook omdat het betaald voetbal inmiddels al ruim 200 miljoen euro is misgelopen door alle coronamaatregelen. Aanvankelijk was de verwachting dat de impact overigens groter zou zijn. Er was al eens een schatting van 330 miljoen euro. Overigens niet alleen door in kosten te stnjden. Ook de loyaliteit van sponsoren en fans, is de impact minder.

Gudde: “Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen. Het blijft de vraag of de supporters opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van kunnen maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden.”

De gevolgen zijn in de ogen van Gudde en de KNVB te overzien. “Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is.”