KNVB zet streep door betalingen in amateurvoetbal

Credits: Fotografie Marco Oomen

De KNVB lijkt eindelijk iets te gaan doen aan betalingen in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2022-2023 mogen amateurvoetballers  géén andere vergoeding meer ontvangen dan een daadwerkelijke onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding. Dit voorstel is maandag goedgekeurd tijdens de bondsvergadering van de KNVB.

Verenigingen in het amateurvoetbal mogen nog steeds een spelerscontract afsluiten en deze registreren bij de KNVB. Daarnaast is het dus mogelijk om een onkostenvergoeding of vrijwilligersvergoeding te betalen. Die vrijwilligersregeling betekent in praktijk een bedrag van 1700 euro belastingvrij. Een betaling via derden, zoals sponsoren of een aan de vereniging gelieerde stichting, is uit den boze. Daarmee voorkomt de voetbalbond ook direct criminele inmenging in het amateurvoetbal.

De KNVB is van plan om steekproefsgewijs controles uit te voeren. Zowel club als speler zullen worden gestraft. Dat kan leiden tot schorsingen of een verplichte degradatie. Ook in de competitie kan het punten in mindering opleveren. Er is bewust voor gekozen om de maatregelen nog niet komend seizoen (2021-2022) in te voeren. Clubs krijgen dus de tijd om zich hier op voor te bereiden.