Lassina Traoré speler van de maand oktober

Foto: Ajax
Lassina Traoré is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. De Ajax-spits heeft op basis van statistieken het best gepresteerd in oktober. Met ieder twee spelers zijn Ajax, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.
Traoré begon oktober nog als invaller bij Ajax. Hij kreeg als invaller speelminuten in het duel tegen FC Groningen (1-0 verlies). In de andere drie duels kreeg Traoré elke keer een basisplaats. De 19-jarige aanvaller uit Burkino Fase won met Ajax van Heerenveen (5-1), VVV Venlo (0-13) en Fortuna Sittard (5-2). In de historische zege op VVV Venlo was Traoré de grote man door bij acht doelpunten betrokken te zijn. Daarmee was Traoré de eerste speler deze eeuw met deze prestatie.
Alle vijf schoten op doel van Traoré eindigden in Venlo in een treffer. Met zijn 19 jaar en 286 dagen schaarde hij zich in de top drie van jongste eredivisiespelers met vijf doelpunten in één duel. Hij moet hier enkel Hans Venneker (17 dagen jonger) en Marco van Basten (91 dagen jonger en tevens de laatste Ajacied sinds 1985 met minstens vijf goals in één duel) voor zich dulden. “Dat ik met Marco van Basten in een rijtje sta maakt me echt heel erg trots,” straalde Traoré na afloop. Daarnaast was de Ajax-spits ook als aangever belangrijk. Hij liet drie medespelers scoren en is daarmee de eerste Ajacied met drie assists in één eredivisiewedstrijd sinds Frenkie de Jong in 2017.
Traoré bleef in de strijd om de officiële Eredivisie-maandprijs Henk Veerman (sc Heerenveen) en Ridgeciano Haps (Feyenoord) nipt voor. Het is voor de Ajax aanvaller zijn eerste Speler van de Maand-prijs. In september ging Clint Leemans van PEC Zwolle aan de haal met de prijs.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand

Kostas Lamprou (RKC Waalwijk), Tyronne Ebuehi (FC Twente), Riechedly Bazoer (Vitesse), Jan Paul van Hecke (sc Heerenveen), Ridgeciano Haps (Feyenoord), Rai Vloet (Heracles Almelo), Davy Klaassen (Ajax), Loïs Openda (Vitesse), Henk Veerman (sc Heerenveen), Danilo (FC Twente) en Lassina Traoré (Ajax).