Lewis Montsma sluit 2020 af als koploper League One

Het leven lacht Lewis Montsma toe. De 22-jarige verdediger verruilde afgelopen zomer FC Dordrecht voor Lincoln City. Bij de Imps groeide Montsma direct uit tot basiskracht. Daarmee is onze landgenoot onderdeel van een voetbalsprookje. Na negentien competitieduels staat het nietige Lincoln City namelijk bovenaan in de League One.

Montsma speelde twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie bij FC Dordrecht. Met een aflopend contract kon hij transfervrij de overstap maken naar Engeland. Vanaf de eerste minuut maakt Montsma daar indruk. Dat doet de hele ploeg. Vandaag werd op eigen veld met 5-1 gewonnen van hekkensluiter Burton. Al binnen zeven minuten stond het 2-0 voor Lincoln City. De negentienjarige huurling Brennan Johnson van Nottingham Forest scoorde vandaag twee keer.

Lincoln City sluit 2020 nu af als trotse koploper van de League One, het derde niveau van Engeland. De nummers twee en drie, Portsmouth en Hull City, volgen op enkele punten achterstand. Aan het einde van het seizoen promoveert de top drie naar de Championship. De nummer vier tot en met zeven spelen playoffs voor één promotieticket. Het verschil tussen Lincoln City en nummer vier Doncaster Rovers is vijf punten.

Ook speelminuten voor Maatsen en Van Stappershoef

In de League One zijn nog een aantal andere Nederlandse voetballers actief. Zo is de achttienjarige Ian Maatsen een vaste waarde bij nummer zes Charlton Athletic. Zijn broodheer Chelsea verhuurt de linksback aan haar stadsgenoot. Bij nummer twintig, Bristol Rovers, stond Jordi van Stappershoef vandaag voor de derde keer dit seizoen onder de lat. Vorige week was Van Stappershoef de grote uitblinker bij Bristol. Vandaag kon de oud-doelman van Volendam niet voorkomen dat zijn ploeg de uitwedstrijd tegen MK Dons met 0-2 verloor.

Bij Hull City staat Jordy de Wijs nog altijd onder contract. De 25-jarige verdediger hoopt al geruime tijd Hull City te verlaten. Afgelopen zomer blokkeerde Hull City nog een transfer naar de MLS. Er wordt al weken geen beroep meer gedaan op de oud-speler van PSV en Excelsior. Hopelijk biedt de transferperiode in januari uitkomst. Voor de fans van Feyenoord: Liam Kelly speelde vandaag de volledige negentig minuten voor Oxford United. Die club won met 2-0 van Wimbledon, Kelly leverde een assist.