Meer duidelijkheid over top amateurvoetbal

Bron: Marco Oomen Fotografie

De KNVB heeft een besluit genomen rondom de top van het amateurvoetbal. De huidige competities in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse worden niet meer uitgespeeld. Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB heeft dat na overleg met deelnemende verenigingen en de belangenverenigingen CVTD en het COH besloten.

Al sinds oktober ligt het amateurvoetbal in Nederland vanwege corona stil.  Daarmee kwam er in de top van de amateurpiramide na een aantal wedstrijden een abrupt einde. Die wedstrijden hebben nu echter geen impact meer. Wanneer er weer op amateurniveau gevoetbald mag worden dan zullen er voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse nieuwe aangepaste competities worden georganiseerd.

Nieuw competitieformat

Zeventig procent van de verenigingen had een voorkeur voor het stopzetten van de lopende competities. Hierop lagen er drie scenario’s: Uitspelen van de reguliere competitie, Spelen van een halve competitie (tweede seizoenshelft) of  Spelen in halve poules, hele competities met beperkte nacompetitie. Het overgrote deel geeft een voorkeur voor het spelen van halve poules met zowel een thuis- als uitwedstrijd.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch. Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen. Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden.”

KNVB verwacht medio januari weer amateurduels

De KNVB verwacht dat er halverwege januari weer gevoetbald kan worden. De nieuwe competities zullen dan tot en met het weekend van 20 juni doorlopen. De Tweede Divisie en Derde Divisies worden opgedeeld in twee poules van negen teams. De Hoofdklassen worden per Hoofdklasse opgedeeld in twee poules van acht teams. De poule-indeling vindt plaats op basis van geografische indeling. Wanneer er pas later dan het eerste weekend van maart gevoetbald kan worden dan zal er worden gekeken naar alternatieven.

De huidige beslissingen hebben nog geen invloed op de rest van het amateurvoetbal. Daarom wil de KNVB pas op een later moment naar kijken. De KNVB wacht in deze op een uitspraak vanuit de overheid.

1 Trackback / Pingback

  1. Voetbalnieuws Site: Meer duidelijkheid over top amateurvoetbal | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.