MLS: Wormgoor wil in 2021 sportieve revanche

Columbus Crew kroonde zich tot kampioen van de Verenigde Staten. De MLS Cup ging naar Ohio toe. Eloy Room was er basiskracht, Youness Mokhtar een betrouwbare stand-in. Tegelijkertijd had ook Vito Wormgoor graag een grote rol willen spelen. De verdediger miste echter een groot gedeelte van het seizoen door een enkelblessure.

De 32-jarige verdediger is nu weer even terug naar Nederland. Bij zijn gezin. Hij had zijn vrouw en vier kinderen al enige tijd niet gezien. Alles heeft uiteraard te maken met de veiligheidsmaatregelen in de Verenigde Staten rondom het coronavirus. Met Omroep West kijkt de stoere verdediger nog terug op het afgelopen jaar met Columbus Crew. Eerder speelde Wormgoor in Nederland voor De Graafschap en ADO Den Haag. Via Noorse avonturen bij Aalesund en Brann SK kwam hij uiteindelijk in de MLS uit.

Wormgoor: Ik had wel een grotere rol willen hebben, alleen vanwege een blessure lukte dat niet. Ik was starter aan het begin van het seizoen. Had goede gesprekken gehad met de trainer en die wilde dat ik de leiding zou gaan pakken in het elftal, maar dat mocht niet zo zijn. Na de voorbereiding ging het in de tweede wedstrijd mis. Toen ging ik zwaar door mijn enkel. Aan de binnenkant alle banden gescheurd en de buitenkant gebroken. Ik moest opnieuw leren lopen. Ik heb zeker mijn aandeel gehad in het kampioenschap, maar dat was helaas buiten de lijnen.

De voormalig speler van ADO Den Haag raakte al snel geblesseerd, toch bleef hij belangrijk. Zijn leven zag er echter wel anders uit: “Veel revalideren. Ik mocht twee keer naar Nederland, even naar de familie. Maar de club liet wel weten dat ik aan het begin van het seizoen naar voren kwam als keyspeler, dus dat ik ondanks mijn blessure wel degelijk een rol kon spelen in de kleedkamer. Ze zeiden: jij bent goed met iedereen, van materiaalman tot trainer. Spelers kijken wel tegen je op, als jij je mentaliteit kan overbrengen op de spelersgroep, dan lever je ook een belangrijke bijdrage. Dat is leuk om te horen en te doen, maar het liefst wil je spelen.”

“Het was natuurlijk een bizar jaar. Mede vanwege de uitbraak van corona, wat eigenlijk alle plannen in de prullenbak heeft gegooid. Zowel sportief als prive. We zijn als gezin naar Amerika vertrokken, maar dat was van korte duur. In het begin hadden we nog geen eigen huis, vertrokken wij met Columbus Crew voor het MLS is Back toernooi voor anderhalve maand naar Florida en ging Columbus in lockdown, waardoor de scholen dicht moesten. Het gezin kon geen kant op. Toen hebben we besloten dat mijn vrouw met de kinderen terug naar Nederland zou gaan. Dat lukte gelukkig nog net voordat de grens tijdelijk dichtging. Het was de bedoeling dat het gezin later terug zou komen, maar ook dat liep allemaal anders.”

Het is nog onbekend wanneer hij terugkeer naar de Verenigde Staten. Wormgoor: “Dat weet ik nog niet. De club is dat nu aan het bekijken. Normaal gesproken start eind maart de competitie en speel je daarvoor veel oefenwedstrijden in de voorbereiding. Eerdaags zal ik meer horen van de club. Ik heb nu nog een contract voor twee jaar met een optie voor een derde jaar. Dus voorlopig ben ik nog wel onder de pannen. Veel dingen zullen ook afhangen van wat gaat gebeuren in de wereld. Als er een vaccinatieplicht komt om Amerika in te komen bijvoorbeeld. Dan houdt het voor mij daar op. Daar ga ik niet aan beginnen. Ik laat mijn kinderen niet vaccineren en ik ga niet zonder mijn gezin in Amerika zitten. Daar ben ik teveel familieman voor. We zullen zien hoe het gaat lopen. Nu eerst lekker met het gezin de feestdagen vieren. Fijne kerst!”