Moldavisch voetbal in opspraak

Photo: GEPA pictures/ Jasmin Walter / Red Bull Content Pool

Het Moldavische voetbal is zwaar in opspraak gekomen. Maar liefst vijf van de tien clubs op het hoogste niveau zijn betrokken bij een grootschalige vorm van matchfixing. De Divizia Nationala staat er dan ook niet goed op.

Het Moldavisch nationale anti-corruptiecentrum (CNA) heeft samen met Europol de criminelen in de smiezen. Het gaat om onder andere bestuurders, coaches, managers en voetballers. Europol stelt dat bij zeker twintig duels is bewezen dat er sprake was van manipulatie. Dat leverde per wedstrijd circa 600.000 euro aan winst op. Ondanks huiszoekingen loopt het onderzoek nog. Europol sluit ook een link naar andere Europese lidstaten niet uit. Europol heeft niet bekend gemaakt om welke clubs het gaat.

Sinds afgelopen zomer is Dabney dos Santos de enige Nederlandse speler actief in Moldavië. Hij speelt bij achtienvoudig kampioen Sheriff Tiraspol. Ook dit seizoen stevent het af op de titel. Na twintig duels heeft Sheriff een voorsprong van zes punten én een wedstrijd minder gespeeld. De inbreng van Dos Santos is klein. De voormalig speler van Heracles Almelo kwam enkel vier keer als invaller binnen de lijnen.