Nieuw in top 10 transfervrije spelers: Bel Hassani

Corona houdt wereldwijd het voetbal in zijn greep. Halflege stadions, maar ook kleinere selecties. Het betekent ook dat spelers die nu transfervrij zijn, vaak moeite hebben met het vinden van een nieuwe club.

Nog altijd zitten een groot aantal spelers zonder club. Vanwege een gokje om hun aflopende contract niet te verlengen, of omdat ze misschien wel slachtoffer zijn geworden van de coronacrisis. Uit kostenoogpunt werd hun aflopende verbintenis niet verlengd en een jongere speler vervroegd doorgeschoven. Over transfervrije spelers als Edinson Cavani, Mario Götze of José Callejón maken we ons niet echt zorgen. Maar wat zijn de 10 transfervrije spelers uit Nederland die nog beschikbaar zijn? VoetbalPlus bekeek het op Transfermarkt afgezet tegen de transferwaarde.

Bekende namen

Bovenaan het lijstje prijkt al geruime tijd Rajiv van La Parra. De 29-jarige aanvaller speelde het afgelopen seizoen nog in de Champions League met Rode Ster Belgrado. Hij kwam in actie tegen clubs als Liverpool, Napoli en Paris Saint-Germain. Ook heeft Van La Parra de nodige Engelse clubs achter zijn naam staan. De verwachting is dat de oud-jeugdspeler van Feyenoord snel een nieuwe club zou vinden. Met nog een paar weken te gaan is het de vraag of dat nog gaat lukken.

De grote vraag is wat routiniers Jonathan de Guzman (32), Cuco Martina (30), Marko Vejinovic (30) en Michel Vorm (36) na hun buitenlandse avonturen van plan zijn. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Iliass Bel Hassani. Hij verruilde eerder dit jaar pas PEC Zwolle voor Al-Wakrah SC uit Qatar maar zit enkele maanden later al weer zonder club. In de Star League van Qatar bleef de teller steken op 4 duels en 2 goals. Het is voor Bel Hassani na PEC Zwolle opnieuw een dienstverband van een half jaar. De grote vraag is nu waar de toekomst van Bel Hassani ligt.

De grote onbekende: Hector Hevel

Opvallend is ook de naam van de 24-jarige Hector Hevel. De middenvelder verruilde ADO Den Haag in januari 2017 voor de Cypriotische topclub AEK Larnaca. Op dat moment stond de teller pas op 11 (inval)beurten in de Eredivisie. In Cyprus groeide hij al snel uit tot een gewaardeerde kracht. In de Protathlima Cyta kwam hij tot 74 duels, dat leverde 5 goals en 8 assists op. Nu is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De top 10 transfervrije Nederlanders:

  1. Rajiv van La Parra (29), 2.4 miljoen transferwaarde
  2. Warner Harn (28), 1.2 miljoen euro transferwaarde
  3. Jonathan de Guzman (33), 1.2 miljoen transferwaarde
  4. Cuco Martina (30), 1.2 miljoen transferwaarde
  5. Marko Vejinovic (30), 900.000 euro transferwaarde
  6. Michel Vorm (36), 800.000 euro transferwaarde
  7. Lorenzo Ebecilio (28), 800.000 euro transferwaarde
  8. Nigel Hasselbaink (29), 800.000 euro transferwaarde
  9. Hector Hevel (24), 725.000 euro transferwaarde
  10. Iliass Bel Hassani (28), 675.000 euro transferwaarde

In de top 10 transfervrije spelers uit Nederland is nog geen rekening gehouden met Gregory van der Wiel. De 46-voudig international zette zijn loopbaan on hold maar traint nu al geruime tijd mee met RKC Waalwijk. Mogelijk dat dit leidt tot een vervolg van zijn carrière.

Buiten de top 10 zijn ook nog spelers als Ricardo van Rhijn (29), Jan-Arie van der Heijden (32) en Urby Emanuelsson (34) gevallen. Het drietal vertegenwoordigt ieder 650.000 euro aan transferwaarde. Jan-Arie van der Heijden liep deze zomer uit zijn contract bij Feyenoord. Hij werd al gelinkt aan FC Emmen en een Turks avontuur. Medio september zit hij echter nog zonder club.

Steeds meer spelers kiezen eieren voor hun geld. Zo ging Calvin Verdonk een Portugees avontuur aangaat bij FC Famalicão.