‘Nieuwe club Hamer kampioen zonder te spelen’

Gustavo Hamer staat op het punt om PEC Zwolle voor ruim 1,5 miljoen euro te verruilen voor  Coventry City. Die ploeg is mogelijk volgende week dinsdag al verzekerd van promotie naar de Championship. Er zijn een groot aantal clubs in de League One die niet meer verder wensen te spelen, dat betekent het kampioenschap en daarmee promotie voor Coventry City.

Rotherham United voorzitter Tony Stewart stelt tegenover de BBC dat maar liefst 15 van de 23 clubs in de League One het seizoen willen eindigen. Dat houdt wel in dat alles op basis van de huidige eindstand zal gebeuren: promotie, degradatie maar ook play-offs. Dinsdag komen de clubs bijeen om daar over te vergaderen. Stewart stelt tegenover de BBC: ‘We verwachten consensus over de wens om de competitie niet af te ronden. We geloven dat ruim 15 clubs zullen stemmen tegen het hervatten van de competitie.’

Er zijn minimaal 12 clubs nodig om tot een akkoord te komen. Financieel zou het voor alle betrokken clubs het beste zijn er nu al een streep onder te zetten, afgezien van de playoffs voor promotie. Nummer twee Rotherham United gelooft in promotie, net als uiteraard koploper Coventry City. Tegelijkertijd hebben voetbalbolwerken als Sunderland, Portsmouth en Ipswich Town nog hun bedenkingen en zouden ze in de hoop op een kleine promotiekans alsnog willen hervatten. Bij nummer vier Portsmouth is dat ook niet gek. Het heeft net als nummer drie Oxford United slechts twee punten achterstand op Rotherham. Nummer zeven Sunderland zou namelijk op doelsaldo (+16 versus +28 voor Peterborough) naast de playoffs grijpen.

Oxford United, Portsmouth, Fleetwood Town en Peterborough Town zouden bij een positieve stemming in de playoffs gaan strijden om 1 promotieticket naar de Championship. Oxford United huurt sinds de winterstop Liam Kelly van Feyenoord. Onderin League One valt definitief het doek voor Tranmere Rovers. Southend United en Bolton Wanderers konden degradatie eigenlijk al niet meer voorkomen. Eerder werd het failliete Bury al uit de competitie gehaald, vandaar het oneven aantal van 23 clubs in League One.