Opleidingsvergoeding Idrissi naar NAC, Feyenoord en Groningen

Oussama Idrissi is op weg naar Sevilla. De Marokkaans international reist vandaag af naar Andalusië voor een medische keuring. Vervolgens zal hij in Spanje zijn handtekening zetten onder een meerjarig contract.

De transfer is ook goed nieuws voor een aantal clubs in Nederland. De inmiddels 24-jarige Idrissi werd geboren in Bergen op Zoom. Zijn eerste stappen op het voetbalvelden van DOSKO en FC Bergen. Helaas voor die clubs gaat de teller bij opleidingsvergoedingen pas tellen vanaf twaalf jaar en ouder. Die stappen zette hij bij RKSV Halsteren. Die club verdient nu voor twee seizoenen jeugdvoetbal circa 60.000 euro aan Idrissi. Na twee seizoenen bij Halsteren werd hij opgepikt door NAC Breda. Na twee seizoenen in de Bredase jeugdopleiding maakte Idrissi al de overstap naar Feyenoord. Met terugwerkende kracht verdient NAC Breda zodoende nu opnieuw 60.000 euro voor de voormalig jeugdspeler.

De clubs die het meest verdienen komen nu. Idrissi speelde namelijk jarenlang in de opleiding van Feyenoord. Onder andere in Feynoord onder 19 en Feyenoord onder 21. Dat levert de Rotterdammers nu 240.000 euro op. Vanaf de leeftijd van zestien jaar en ouder ligt het percentage namelijk hoger. De vier jaar van Idrissi op Varkenoord leverde 60.000 euro per jaar op.

In Rotterdam-Zuid kwam hij uiteindelijk niet in aanmerking voor een contract. FC Groningen sloeg toe en daar groeide hij uit tot basiskracht. Het leverde de Groningers van AZ een transfersom van 2,5 miljoen euro op. FC Groningen bedong toen ook een percentage van een toekomstige transfersom. Onbekend is hoeveel dat exact is. Wel dat het nu voor twee jaar Groningen opnieuw 120.000 euro kan incasseren.