Opnieuw onderzoek naar BeNeLiga

Opnieuw wordt er gekeken naar een gezamenlijke competitie tussen Nederland en België, zo melden NOS en het Nieuwsblad. Zes Nederlandse en vijf Belgische clubs hebben aan Deloitte de opdracht gegeven om te achterhalen of een gezamenlijke competitie haalbaar is en ook het gat met de grootste competities van Europa kan verkleinen.

Feyenoord, Ajax, PSV, FC Utrecht, AZ en Vitesse zaten aan tafel namens de Nederlandse clubs en daarmee de Eredivisie. Vanuit onze Zuiderburen zijn Anderlecht, Standard Luik, Racing Genk, AA Gent en Club Brugge aangeschoven. Het idee is een gezamenlijke competitie van 18 clubs, waarbij de Eredivisie 10 clubs levert en de Pro League 8 clubs.  Volgens de eerste onderzoeken kan de competitie 250 tot 400 miljoen euro verdienen aan marketing en TV-contracten. Zowel aan Nederlandse als Belgische zijde ziet men veel potentie.

Het idee is dat de laagst gerangschikte Nederlandse en Belgische degraderen naar de nationale competitie: de Eredivisie of Pro League. Daarnaast zullen de één na laagste gerangschikte club van elk land nog een playoff spelen om promotie/degradatie tegen de nummer twee van de Eredivisie of Pro League. Ook wordt er gesproken over de impact wanneer het Nederlandse of Belgische voetbal de overhand zou nemen in de nieuw te vormen competitie.

De afspraak is dat de volgende fase wordt ingegaan waarbij er meer uitwerking nodig is. Dat is inclusief een businessplan waar de 11 betrokken clubs iets van mogen vinden. Daarna worden ook andere partijen, zoals in Nederland de KNVB en Eredivisie CV geraadpleegd.