Opsteker voor Van Aken en Pelupessy

Opluchting bij Joost van Aken en Joey Pelupessy. Onze landgenoten staan onder contract bij Sheffield Wednesday. Die club kreeg aan het begin van het seizoen vanwege een niet geoorloofde financiële truc een puntenstraf van -12 punten. Die straf is nu deels teruggedraaid. Hierdoor verlaat Sheffield Wednesday de laatste plaats in de Championship, het tweede niveau van Engeland.

De straf is terug te herleiden tot het seizoen 2017-2018. In dat seizoen nam Sheffield Wednesday in de boeken op dat ze haar illustere stadion Hillsborough hadden verkocht. Door die verkoop ter waarde van 60 miljoen pond, aan eigenaar Dejphon Chansiri, boekte de club een bescheiden winst. Was dat niet het geval dan had Sheffield Wednesday de Engelse Financial Fair Play regels overtreden. Die schrijft voor dat je over een periode van drie seizoenen maximaal 39 miljoen pond verlies mag maken.

Uit onderzoek bleek dat echter pas een jaar later te zijn. Daarmee was Sheffield Wednesday dus alsnog schuldig in het overtreden van de Financial Fair Play regels. Hierop kreeg de club afgelopen zomer een puntenstraf voor het seizoen 2020-2021. Lange tijd bleven The Owls onderaan de ranglijst in de Championship bungelen. Niet zo gek ook wanneer je als club met -12 aan het lange Championship seizoen begint. Nu heeft de English Football League volgens de BBC besloten de straf deels terug te draaien. Sheffield Wednesday krijgt geen 12 maar ‘slechts’ 6 punten in mindering.

Sheffield Wednesday heeft nu de laatste plek in de Championship verlaten. Het gaat van -1 punt uit 10 duels naar 5 punten. Het passeert daarmee promovendus Wycombe Wanderers (4 punten) dat nu op plek 24 te vinden is. De veilige 21ste plaats is in handen van Nottingham Forest. Dat heeft net als nummer 22, het Derby County van Philip Cocu, 6 punten.

De 26-jarige van Aken en de 27-jarige Pelupessy zijn dit seizoen beide vaste waarde in het elftal van manager Gary Monk. Beide spelers hebben bij The Owls een contract tot het einde van het seizoen.