Overheid: vanaf 1 juli al meer versoepeling

De overheid komt met extra versoepelingen in de strijd tegen corona. Premier Mark Rutte maakte bekend dat de maatregelen die het voetbal in Nederland raken al vanaf 1 juli worden versoepeld. Dat is een stuk eerder dan aanvankelijk gepland. Die datum stond eerder op 1 september.

Het belangrijkste? Vanaf 1 juli is het weer mogelijk om (oefen)wedstrijden te spelen. Publiek is ook weer welkom. Wel nog steeds met inachtneming van de anderhalve meter maatregelen. Deze blijven onveranderd staan. Voor zowel amateur- als profvoetbal is dit een volgende stap naar de terugkeer. In praktijk betekent het dat een stadion voor ongeveer een derde gevuld kan worden. Bij clubs met veel seizoenkaarten zal er zodoende geloot moeten worden. Bij amateurvoetbal zal er sprake zijn van meer mensen langs de lijn, en minder op de vaak kleine tribunes.

De Eredivisie start vangt in het weekend van 11 september aan. Dat betekent dat de eerste wedstrijden op Nederlandse bodem vermoedelijk interlands worden. Oranje speelt namelijk in de Nations League thuisduels tegen Polen en Italië. Het zijn de eerste officiële duels waar publiek bij welkom is.

Eerder was er ook al opluchting binnen het amateurvoetbal. Voetbalkantines mogen namelijk vanaf 1 juli weer open. Veel clubs gaan om die reden de weekenden in juli open, ongeacht of er wel of niet wedstrijden zijn gepland.