Review: de nieuwe transferwaardes van Nederlanders in La Liga

De populaire transferwebsite Transfermarkt heeft een update doorgevoerd op La Liga. Op het hoogste niveau van Spanje zijn alle transferwaardes tegen het licht gehouden. Wat is de impact voor de Nederlandse spelers?

Laten we voorop stellen, als groot voetballand zouden we eigenlijk wel wat meer spelers in La Liga moeten hebben. Er zijn nu 5 landgenoten actief op het hoogste niveau van Spanje. Eigenlijk komen we op 7. Sergiño Dest werd geboren in Almere, terwijl de wieg van Oussama Idrissi in Bergen op Zoom stond.

Verliezer: Frenkie de Jong daalt opnieuw

Opnieuw is de marktwaarde van Frenkie de Jong gedaald. De daling in april was logisch. Wereldwijd werden spelers minder waard. Het betekende dat De Jong van een waarde van 90 miljoen naar 72 miljoen euro ging. Nu is hij gezakt naar 70 miljoen euro. Ter vergelijking, in het succesvolle seizoen met Ajax in de Champions League werd hij geschat op 75 miljoen euro.

Bij zijn ploeggenoten eenzelfde beeld. Lionel Messi ging omlaag. Dat heeft vooral te maken met zijn leeftijd (33). Hij is ‘nog maar’ 100 miljoen euro waard. Zo goedkoop was hij voor het laatst in 2012. De grootste daler was echter Antoine Griezmann. De Franse aanvaller zakte van 96 miljoen naar 80 miljoen euro.

Winnaar: Waarde Sergiño Dest neemt toe na transfer

De in Almere geboren maar voor de Verenigde Staten uitkomende Sergiño Dest verruilde Ajax voor FC Barcelona. Dat deed ook de transferwaarde van de negentienjarige back goed. Hij werd 2 miljoen euro meer waard. Zijn nieuwe transferwaarde is 20 miljoen euro. Alleen Christian Pulisic is als Amerikaans international meer waard.

Verliezer: Jasper Cillissen zakt verder weg

Na zijn verloren basisplaats bij Valencia moet hij ook een verdere afwaardering op Transfermarkt slikken. De 31-jarige doelman heeft nog maar een marktwaarde van 10 miljoen euro. Eind 2019 was dat nog 18 miljoen euro. Sindsdien is zijn waarde drie keer afgewaardeerd.

Winnaar: Luuk de Jong stijgt

Luuk de Jong is fors gestegen. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis zakte zijn marktwaarde naar 9,5 miljoen euro. Wereldwijd werden spelers 20 tot 40% minder waard. De dertigjarige aanvaller staat er echter goed op. Ook door zijn goals vorig seizoen in de halve finale en finale van de Europa League. De Jong heeft nu volgens Transfermarkt een transferwaarde van 12 miljoen euro. Een waarde die hij in december 2019 ook al had.

Daler: Karim Rekik, het koopje van het jaar

Sevilla betaalde deze zomer slechts 2 miljoen euro aan Hertha BSC voor Karim Rekik. De 25-jarige verdediger vertegenwoordigt een transferwaarde van 7,5 miljoen euro. Toch is zijn marktwaarde al langere tijd aan het dalen. Medio september was deze in dienst van Hertha BSC nog 8,5 miljoen euro. In de zomer van 2019 was dit zelfs 15 miljoen euro. Krijgt Rekik zijn loopbaan in Sevilla weer op de rit?

Stabiel: Transfer maakt geen verschil voor Oussama Idrissi

Idrissi is nog altijd 12 miljoen euro waard. Een waarde die hij eerder in april ook al kreeg toen hij nog in dienst was bij AZ. Voor de wereldwijde afwaardering werd de waarde van Idrissi nog geschat op 15 miljoen euro. Een aantal goede wedstrijden bij Sevilla kunnen de buitenspeler zo maar weer die richting op duwen.

Onveranderd: Bobby Adekanye

De waarde van Bobby Adekanye (21) is onveranderd. De buitenspeler wordt dit seizoen door Lazio Roma verhuurd aan Cadiz. De transferwaarde blijft 800.000 euro. De jongeling moet zijn eerste minuten in La Liga nog maken.