Slowakije: Suslov, Ninaj en Bozenik hopen op EK-selectie

De winst van Slowakije op Noord-Ierland is ook goed nieuws voor het Nederlands Elftal. Door de plaatsing van de Slowaken voor het EK 2020 komt de spotlight maar weer eens op de talentenfabriek die Eredivisie heet te staan.

Opvallend genoeg zijn er heel wat verbanden te leggen tussen Slowakije en het Nederlandse voetbal. Een groot aantal internationals hebben een link. Wat te denken van ex-Groninger Albert Rusnák en oud-Ajax jeugdspeler Stanislav Lobotka. Beide spelers zijn achter Milan Skriniar (Inter) en Marek Hamsik (Dalian) de sterren van de huidige generatie.

Toch is er ook ruimte voor nieuw talent. Met een beetje geluk gaat Slowakije met drie spelers uit de Eredivisie naar het EK. Slowakije neemt het daarin op tegen Spanje, Zweden en Polen.

De spelers uit de Eredivisie

Voor de wedstrijd tegen Noord-Ierland behoorde Tomas Suslov tot de selectie. De aanvallende middenvelder wordt gezien als één van de grootste talenten van Slowakije. Ondanks zijn leeftijd (18) werd hij al bij de nationale selectie gehaald. FC Groningen legde hem onlangs al voor vijf seizoenen vast. Dat lijkt een hele slimme zet. Namens FC Groningen kwam hij al vijf keer als invaller binnen de lijnen.

Voor Fortuna Sittard is het juist te hopen dat Branislav Ninaj weer bij de selectie komt. Vorige maand speelde de drievoudig international nog de volle negentig minuten mee in de Nations League tegen Schotland. Ninaj heeft bij Fortuna Sittard een aflopende verbintenis. Fortuna Sittard kan die echter met een seizoen verlengen. Een selectie voor het EK zal zijn marktwaarde goed doen.

De Slowaken zelf hopen vurig op de terugkeer van Robert Bozenik. Aanvallend zijn er weinig opties. Bozenik kan die invullen. De twintigjarige aanvaller van Feyenoord raakte bij de voorgaande interlandperiode geblesseerd. Normaal gesproken is hij na de winterstop weer inzetbaar, ruim op tijd voor het EK. De 12-voudig international is normaal gesproken een vaste waarde in de Slowaakse selectie. Voor Feyenoord én Bozenik zou het EK zijn marktwaarde flink kunnen doen stijgen.

De vierde Slowaakse naam uit het Nederlandse voetbal kennen ze in eigen land al goed. Matúš Bero is normaliter een vaste waarde in de Slowaakse selectie. Door een blessure ligt de middenvelder van Vitesse al enkele weken uit de roulatie.

https://twitter.com/slovak_football/status/1327017556792778754