Van Amersfoort schrijft historie met Cracovia

Credits: @MKSCracoviaSSA

Pelle van Amersfoort verruilde vorig jaar zomer SC Heerenveen voor Cracovia Krakau . Gisteren mocht de voormalig jeugdinternational zijn eerste prijs als prof bijschrijven: de Poolse beker. In Polen bekend als de Puchar Polski. Ook voor zijn ploeg was het de eerste bekerprijs in de historie.

De 24-jarige middenvelder verruilde Friesland vorig jaar zomer voor een avontuur in de Poolse hoofdstad. Dat legde hem geen windeieren. In de Ekstraklasa scoorde hij als aanvallende middenvelder 8 keer in 34 duels. Natuurlijk stond hij dan ook in de basis in de strijd om de Poolse beker. Het was dan ook een tegenvaller dat Lechia Gdansk na 20 minuten spelen op voorsprong kwam. De in Heerlen geboren maar voor Afghanistan uitkomende Omran Haydary tekende voor die treffer. Het zou in Lublin ook de ruststand zijn.

Na rust tekende Van Amersfoort na 65 minuten spelen hoogstpersoonlijk voor de gelijkmaker. Cracovia werd sterker en sterker. Een doelpunt hing in de lucht. Ook omdat Cracovia met een man meer kwam te staan na een rode kaart van Mario Maloča na een smerige overtreding op Van Amersfoort. Het had echter niet gerekend op Patryk Lipski die Lechia vijf minuten voor tijd op voorsprong zette. David Jablonsky tekende echter niet veel later voor de 2-2 wat de verlenging zou betekenen. De 23-jarige Mateusz Wdowiak zou diep in de tweede helft van de verlenging de 3-2 scoren en daarmee Cracovia aan de beker helpen.

Historie dus voor Cracovia. Het is de eerste bekeroverwinning in de historie van één van de oudste club van het land. De laatste titel stamt al weer uit 1948. In de competitie eindigde het afgelopen seizoen als zevende. De Poolse beker pakken ze Van Amelsfoort en Cracovia echter niet meer af. Net zoals de uitbundige fans die Van Amelsfoort en zijn collega’s een heldenontvangst gaven. Nu wacht de voorronde van de Europa League.