Van Marwijk opnieuw als bondscoach aan de slag

Venue of the Red Bull Winning 5 Finale in Doha, Qatar // Sharbel Najem / Red Bull Content Pool

Bert van Marwijk is opnieuw aan de slag als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. De 68-jarige Van Marwijk werd juist eind vorig jaar ontslagen door diezelfde voetbalbond.

Van Marwijk werkte eerder tussen maart 2019 en december 2019 in de Emiraten. Uiteindelijk leidde teleurstellende resultaten in de WK-kwalificatie zijn ontslag in. De Verenigde Arabische Emiraten eindigde in een poule met Vietnam, Maleisië en Thailand als vierde. Ook tijdens de Gulf Cup waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Irak en Qatar bleken te sterk.

Ondanks die teleurstellende resultaten maakte Van Marwijk dus wel indruk. Het leverde nu immers een tweede dienstverband op. Toch zullen de verwachtingen niet al te hoog zijn. Voor kwalificatie van het WK in Qatar is een wonder nodig. Na vier duels is de achterstand op Vietnam al vijf punten. Ook Maleisië (3) en Thailand (2) hebben een voorsprong op de Emiraten. Wel moet worden gezegd dat de Verenigde Arabische Emiraten nog een wedstrijd moet inhalen.

Het is niet voor het eerst dat Van Marwijk aan de slag gaat als bondscoach. De voormalig trainer van Feyenoord en Borussia Dortmund was eerder bondscoach bij Oranje (2008-2012), Saoedi-Arabië (2015-2017) en Australië (2018). Zijn grootste succes was uiteraard de finaleplaats op het WK van 2010 in Zuid-Afrika met Oranje tegen Spanje.