Verrassing in Enschede, VVV komt blunder te boven

Credits: Marco Oomen Fotografie

De eerste verrassing in de KNVB Beker is al een feit. In letterlijk de eerste wedstrijd van de eerste ronde van de KNVB Beker ging FC Twente op eigen veld onderuit tegen De Graaschap. In de Grolsch Veste werd het 1-3.

Trainer Ron Jans had zijn basiselftal op vijf posities gewijzigd ten opzichte van afgelopen weekend. Spelers als Vaclav Cerny en Wout Brama begonnen op de bank. Al die wisselingen braken FC Twente in de eerste helft op. FC Twente moest het spel maken. De Graafschap loerde op de counter. Dat bleek uiterst effectief. Via Mo Hamdaoui en Joey Konings had De Graafschap bij rust een 0-2 voorsprong. Die tweede goal van de Superboeren mocht Gijs Smal zich aanrekenen. De linksback kwam afgelopen zomer met hoge verwachtingen van FC Volendam over maar moet zich vooralsnog schikken in een rol op het tweede plan. Dat lijkt gezien zijn spel vandaag ook de komende periode het geval.

In de rust besloot Ron Jans in te grijpen. De ervaren oefenmeester bracht Wout Brama, Vaclav Cerny en Halil Dervisoglu in de ploeg. FC Twente ging beter voetballen en drukte De Graafschap terug. De jonge verdediger Casper Staring deed nog iets terug. Het werd spannend en FC Twente werd beter en beter. De gelijkmaker hing in de lucht. Maar toen ging ook een oude voetbalwet werken. Diep in blessuretijd bepaalde Julian Lelieveld namelijk de eindstand op 1-3. Daarmee is de eerste verrassing in de KNVB Beker direct een feit.

SC Heerenveen heeft geen moeite met TOP Oss

Elders in de eerste ronde maakte SC Heerenveen geen enkele fout. In het eigen Abe Lenstra Stadion werd TOP Oss met 3-1 aan de kant gezet. Die stand stond al bij rust op de borden. Joey Veerman opende de score, TOP Oss deed via Sanches nog iets tegen. Via Benjamin Nygren en Rodney Kongolo had SC Heerenveen een comfortabele ruststand te pakken. Daar bleef het dus in Friesland ook bij.

VVV Venlo herstelt zich en gaat door in beker

De 0-13 nederlaag op eigen veld tegen Ajax haalde wereldwijd het nieuws. VVV Venlo moest zich daar vanavond van oprichten tegen FC Den Bosch. De Brabanders namen in Venlo de leiding door Groningen-huurling Postema. Hij profiteerde optimaal van een Venlose keepersblunder. Van Crooy zag er niet goed uit. Dat was ook de ruststand. Na rust stelde VVV Venlo via twee goals van Giakoumakis en een goal van invaller Arias orde op zaken. Het werd vlak voor tijd nog even spannend door een tweede goal van Postema. VVV Venlo wankelde maar zou via Pachonik het bekeravontuur een vervolg geven.

Een andere KNVB Beker dan normaal

De TOTO KNVB Beker ziet er dit seizoen toch net iets anders uit dan normaal. Door de verlenging van de coronamaatregelen van vanavond lijken amateurclubs ook na het verplaatsen naar december dit seizoen niet meer mee te doen. Mogelijk dat de KNVB deze amateurclubs wel financieel gaat compenseren. De beker wordt dit seizoen dus een onderonsje tussen profclubs. En daar zullen we dan ook de verrassingen moeten gaan zien, zoals vanavond FC Twente. Het is onbekend wat er gaat gebeuren met de openvallende plekken van amateurclubs. Mogelijk dat de teams die in Europa actief zijn nog een ronde kunnen overslaan.