Vitesse huurt Deense clubhopper en Belgische goaltjesdief

Vitesse keuken kampioen divisie

Tot vandaag stond de teller op nul nieuwe spelers. Na de komst van de Duitse linksback Wittek kondigde Vitesse nog twee nieuwe spelers aan. Het gaat om twee huurlingen. Jacob Rasmussen wordt gehuurd van Fiorentina terwijl Loïs Openda op huurbass overkomt van Club Brugge.

Ramussen, de Deense clubhopper

Rasmussen is een 23-jarige centrale verdediger. Hij wordt voor één seizoen gehuurd van het Italiaanse Fiorentina met een optie op nog een jaar. Ondanks zijn leeftijd heeft Rasmussen al heel wat clubs achter zijn naam staan. De Deense verdediger begon zijn loopbaan in eigen land bij Odense BK om in 2014 over te stappen Schalke 04. Via FC Sankt Pauli kwam Ramussen in 2017 bij de Noorse topclub Rosenborg. Daar viel hij ook in Europees verband op waarop Empoli hem contracteerde. Fiorentina was al snel overtuigd en verhuurde hem direct aan Empoli. Het afgelopen half jaar speelde hij in de Tweede Bundesliga voor Erzgebirge Aue.

Rasmussen op de website van Vitesse: “Na verschillende avonturen de laatste jaren heb ik het gevoel dat ik bij Vitesse op mijn plek ben. Ik wil de verdediging op sleeptouw gaan nemen en een belangrijke rol gaan vervullen in het team. Ik heb bij Rosenborg mogen ruiken aan Europees voetbal. Dat smaakte naar meer en dus is dat hier mijn doel: aan het eind van het seizoen wil ik een Europees ticket op zak hebben met Vitesse.”

Johannes Spors, technisch directeur, vertelt: “We denken dat Jacob goed in onze speelstijl past. Fysiek in de duels, maar ook met spelinzicht en opbouwende kwaliteiten. Ook neemt Jacob al de nodige internationale ervaring met zich mee. Daarnaast zijn goede linksbenige centrale verdedigers schaars. Met zijn komst vergroten we onze mogelijkheden in de verdediging.”

Openda, Belgische parel die definitief wil doorbreken

De 20-jarige Openda verruilde de jeugdopleiding van Standard Luik voor Club Brugge. Daar maakte hij al in augustus 2018 zijn debuut. Bij de Belgische grootmacht speelde hij ondanks zijn leeftijd al ruim vijftig duels. Zo kwam hij afgelopen seizoen tot 15 duels in de Pro League en 4 in de groepsfase van de Champions League. Daarbij moet worden gezegd dat dit veelal als invaller was.

Openda over zijn overstap: “Ik ben heel blij met de kans die Vitesse mij geeft. De laatste twee seizoenen heb ik al behoorlijk wat ervaring op kunnen doen, maar bij Vitesse wil ik de volgende stap in mijn carrière zetten. De vaste spits worden en veel goals maken. Daar ga ik alles voor geven.”

Technisch directeur Johannes Spors over Openda: “Het was duidelijk dat we op zoek waren naar aanvallende impulsen. Loïs is een pijlsnelle aanvaller, die goed de ruimtes weet te benutten. Loïs staat te boek als een veelbelovend talent, die zelfs al Champions League ervaring in de benen heeft. We hopen dat hij zijn ontwikkeling door blijft zetten. Dan gaan we veel plezier aan hem beleven.”