Voetbalreizen: Top 5 in Duitsland

De Bundesliga is in mei 2020 de enige grote competitie in Europa waar er gevoetbald wordt. Veel Nederlandse fans maakten de afgelopen jaren de oversteek naar de andere kant van onze grens om een wedstrijd in de Bundesliga bij te wonen.

Eigenlijk is het best makkelijk om aan tickets te komen voor wedstrijden van je favoriete club. Alleen bij Borussia Dortmund en Bayern Munchen moet je via de reguliere wegen geluk hebben. Bij een club als Borussia Monchengladbach of Fortuna Dusseldorf kan je je voetbalreis al ver vooraf plannen door tickets via de eigen kanalen te kopen.

Veel mensen vragen me wat mijn persoonljik top vijf is van voetbalreizen naar Duitsland. Laten we die dan direct maar eens op een rijtje zetten! Ik moet dan direct bekennen dat er een club uit de Tweede Bundesliga tussenzit.

  1. Borussia Dortmund: Club, fans, stad. Wat wil je nog meer?
  2. HSV: Een gevallen grootmacht met een Nederlands tintje en dan ook nog eens in een leuke stad!
  3. FC Koln: Bijzondere sfeer met de Keulse geit, grote stad en bijzonder bier
  4. Borussia Monchengladbach: Sfeer, attractief voetbal en maar net over de grens bij Venlo
  5. Hertha BSC: Wat een bijzonder stadion!

Ieder zijn top vijf. Er zal altijd discussie zijn over een aantal clubs. Vermoedelijk zullen mensen hier graag ook een bezoek aan bijvoorbeeld Schalke 04 of Fortuna Dusseldorf bij dit overzicht willen zien. Een bezoek aan Schalke 04 is bijzonder. Een fraai stadion, goed publiek en vaak leuke wedstrijden. Er is echter verder weinig in Gelsenkirchen te beleven. Bij Fortuna Dusseldorf spreekt de stad bijzonder aan maar mis ik toch enigzins de charme van het voetbal en het stadion.

De vraag is nu waarom juist Borussia Dortmund op nummer 1? Of misschien ook wel niet. De Gelbe Wand, de fanatiek aanhang achter een van de goals van Borussia Dortmund is wereldberoemd. Net zoals de sfeer in het Westfalen Stadion, dat je nu eigenlijk het Signal Iduna Park moet noemen.

De afgelopen jaren heb ik het Signal Iduna park al meerdere malen mogen bezoeken. De wedstrijden die me het meest zijn bijgebleven zijn Borussia Dortmund – Olympiakos in de groepsfase van de Champions League. Tegelijkertijd heb ik ook een aantal interlands in Dortmund bezocht, zoals Zweden – Trinidad & Tobago in de groepsfase van het WK van 2006 en de ‘vriendschappelijke’ interland tussen Duitsland en Engeland, die in het teken stond van het afscheid van Lukas Podolski.

In november 2011 stond Borussia Dortmund – Olympiakos op het programma in de Champions League. Er hing een ongekende sfeer. Naast de thuisfans (Gelbe Wand) waren ook de Griekse fans met Pyro acties sterk vertegenwoordigd. Het leverde een schitterende ambiance op, welke Borussia Dortmund uiteindelijk met 1-0 winnend wist af te sluiten door een goal van Kevin Großkreutz. Bij Dortmund stonden toen ook al spelers als Mats Hummels, Mario Gotze, Ivan Perisic en Robert Lewandowski binnen de lijnen. Aan de aftrap van Olympiakos waren onder andere de Zweedse verteraan Olaf Mellberg en de Belg Kevin Mirallas van de partij.

En Dortmund heeft meer te bieden dan enkel en alleen voetbal.

  1. Pak een biertje bij Wenkers am Markt. Het stamhuis van Dortmund Kronen bier. Zin in een ander smaakje. Er wordt zelfs bier gebrouwen met banaan-smaak.
  2. Bezoek het Deutsches Fußballmuseum. Voor ons als Nederlandse fans zitten er wel een aantal pijnlijke momenten in de rondleiding verstopt. Het is desondanks zeker de moeit waard. Het museum is tegenover het centraal station van Dortmund te vinden. Kan niet missen!
  3. Eet! Er zijn genoeg leuke restaurants in Dortmund te vinden. Zin in een lekkere steak? Ga dan naar Pfefferkorn Dortmund Hoher Wall. De Pfefferkorn is een begrip in heel Dortmund. Het heeft ook een vestiging tegenover Wenkers am Markt maar ik vind deze op de rand van het centrum net iets iconischer. Zin in een snelle Italiaanse hap. Dan moet je zeker eens L’Osteria proberen.

Veel plezier met het organiseren van je voetbalreis naar Dortmund of een van die andere voetbalsteden. Meer weten? Laat het me dan vooral weten. Ik deel graag mijn ervaringen en tips om je voetbalreis een succes te maken.