Wie wordt de opvolger van Onana bij Ajax?

Credits AZ Media

André Onana heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Ajax. De 24-jarige doelman hoopt deze zomer op een transfer naar een grote Europese club. Er is nog geen concrete belangstelling maar onder andere Chelsea, Paris Saint Germain en FC Bareclona worden met de doelman uit Kameroen in verband gebracht.

De grote vraag is nu: wie volgt de 1.90 meter lange doelman in Amsterdam op? Ajax zal de transfermarkt op moeten gaan. Er zijn op dit moment intern geen keepers die het gat van Onana achter zich laat kan gaan opvangen. De huurtransfer van Bruno Varela (SL Benfica) werd niet omgezet in een permanente transfer terwijl Kjell Scherpen en Dominik Kotarski (beide 20) nog niet als volwaardige eerste doelmannen worden gezien.

Met een transfersom van 25 tot 35 miljoen euro voor Onana beschikt Ajax over een goed gevulde beurs voor het halen van een opvolger. In buitenlandse media worden een aantal namen veelvuldig genoemd.

De vijf kanshebbers

  • Jasper Cillessen (Valencia, 31 jaar). Afgelopen zomer maakte hij voor 35 miljoen euro de overstap van FC Barcelona naar Valencia. De doelman van het Nederlands Elftal kon de hoge verwachtingen nooit waarmaken en verloor zelfs enige tijd zijn basisplaats. Valencia zou genoegen nemen met een transfersom van 15 miljoen euro.
  • Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht, 27 jaar). De in Leuven geboren doelman is pas bezig aan zijn eerste seizoen bij de gevallen Belgische topclub Anderlecht. Waar de club een zeer teleurstellend seizoen doormaakte in de Pro League maakte Van Crombrugge indruk. En dat voor een doelman die in de zomer van 2019 voor ‘slechts’ 2,5 miljoen euro de overstap maakte van KAS Eupen naar Brussel. Anderlecht denkt nu aan een transfersom van minimaal 10 miljoen euro. Er is ook belangstelling van verschillende Duitse clubs.
  • Marco Bizot (AZ, 29 jaar). Vermoedelijk de goedkoopste optie op het verlanglijstje van Ajax maar direct wel een pikante. Bizot speelde eerder in de jeugd van de Amsterdammers. Via SC Cambuur, FC Groningen, het Belgische KRC Genk zou hij nu via Alkmaar kunnen terugkeren.  Bizot kan met AZ terugkijken op een uitstekend seizoen, zowel als teams als ook als individu. De vraag is echter of AZ de doelman zonder slag of stoot wil laten gaan. Het Spaanse Marca kwam met het nieuws, andere media hebben dit verhaal nog niet gepubliceerd.
  • Alexander Schwolow (SC Freiburg, 27). De doelman is een vaste waarde bij Bundesliga club SC Freiburg. In Zuid-Duitsland speelde hij 17 van de 26 competitieduels. Met een gelimiteerde transfersom van 8 miljoen euro zou hij nagenoeg eenzelfde prijskaartje hebben als Marco Bizot bij een gevoelige transfer.
  • Altay Bayindir (Fenerbahce, 22). Turkse media, waaronder Hurriyet schrijven volop over de belangstelling van Ajax in de 1.98 meter lange doelman van Fenerbahce. In Istanbul kende de keeper een uitstekend debuutseizoen na zijn komst van Ankaragücü.  Ook Sheffield United heeft belangstelling.